19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.08.2024 10:37 | Son Güncelleme: 29.08.2024 15:40

Analistler Business Insider'a değerlendirdi: Beklentiler Nvidia'nın aleyhine işliyor

Nvidia ikinci çeyrek raporunda cirosunu iki kattan fazla artırdığını açıkladı. Teknoloji şirketleri yapay zekaya yatırım yapmaya devam ettiği için bu veriler büyük ölçüde bekleniyordu. Business Insider'a konuşan uzmanlar beklentilerin çok yüksek olmasının Nvidia'nın aleyhine işlediğini söylüyor
Analistler Business Insider'a değerlendirdi: Beklentiler Nvidia'nın aleyhine işliyor

Yapay zekanın kralı olmak zor. Nvidia, geçen yılın aynı dönemindeki cirosunu iki katından fazla artırarak ve önümüzdeki çeyrek için 32,5 milyar dolar satış hasılatı öngörerek yapay zeka talebinin hala yüksek olduğunu gösterdi. Ancak bu durum Çarşamba günü sektör uzmanları için sürpriz olmadı. Büyük teknoloji şirketlerinin yapay zekâya milyarlarca dolar yatırmaya devam etmesi ve Nvidia'nın değerli çiplerine olan talebi kilitlemesi nedeniyle, multitrilyon dolarlık şirketin güçlü çeyrek rakamları açıklaması bekleniyordu. Standart ölçülere göre de öyle oldu.

Şirket bu çeyrekte 30,04 milyar dolar gelir elde ederek geçen yılın aynı dönemindeki cirosunu ikiye katladı ve 28,86 milyar dolar olan analist beklentilerini aştı. Ancak sonuçların ardından hisse senetleri %6,9 değer kaybetti. Business Insider'a konuşan analistler ve endüstri uzmanlarına göre Nvidia'nın aleyhine işleyen bir durum var: Yapay zeka yatırımcılarını tedirgin eden yüksek beklentiler.

'Beklentiler gerçekçi olmaktan çıktı'

Emarketer analistlerinden Jacob Bourne Business Insider'a verdiği demeçte “Rakamlar mükemmel. Sorun şu ki, yatırımcılar her çeyrekte Nvidia'nın çıtasını yükseltmeye devam ediyor ve beklentiler gerçekçi olmaktan çıktı" dedi. Benzer şekilde, bir teknoloji araştırma şirketi olan The Futurum Group'un CEO'su Daniel Newman, Nvidia'nın ikinci çeyrek rakamlarının güçlü olduğunu ancak bu seviyenin yatırımcılar tarafından zaten fiyatlandırıldığını söyledi. Beklentileri neredeyse irrasyonel bir coşku olarak tanımladı. İçinde bulunduğumuz çeyreğe ilişkin tahminler de bazı yatırımcıları etkilemeyi başaramadı. Nvidia, üçüncü çeyrek satışlarının yaklaşık 32,5 milyar dolar olacağını öngördü ve bu da 33 milyar dolara yakın bir rakam olan yatırımcı beklentilerinden daha düşüktü.