19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.08.2024 23:54 | Son Güncelleme: 29.08.2024 15:04

Yapay zeka talebi güçlü kaldı: Nvidia'nın cirosu iki kattan fazla arttı

Nvidia, veri merkezi yongalarına yönelik artan talep nedeniyle yüzde 122 ciro artışı bildirdi. Teknoloji devi, analistlerin beklediği 31,7 milyar dolara karşılık cari çeyrekte yaklaşık 32,5 milyar dolar satış hasılatı beklediğini söyledi. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 80'lik artış anlamına geliyor
Yapay zeka talebi güçlü kaldı: Nvidia'nın cirosu iki kattan fazla arttı

Nvidia'nın satış hasılatı geçtiğimiz çeyrekte iki kattan fazla artarak ABD'li yonga üreticisinin büyüme serisini sürdürdü ve konsensüs tahminlerini aştı. Temmuz ayına kadar olan üç aylık dönemdeki satışlar, bir yıl öncesine göre yüzde 122 artışla 30 milyar dolar oldu. Analistlerin beklentisi 28,7 milyar dolardı. Nvidia, analistlerin konsensüs beklentilerinin orta noktasında, artı ya da eksi yüzde 2 olmak üzere, mevcut çeyrek için 32,5 milyar dolar ciro bekliyor.

Bazı yatırımcılar Çarşamba günkü rapor öncesinde daha da büyük bir beklentiye girmişti. Hisseler, güçlü kazançlara rağmen açıklamanın hemen ardından mesai sonrası işlemlerde yaklaşık yüzde 3 düştü. Nvidia ayrıca 50 milyar dolarlık hisse geri alımına daha izin verdi. Merakla beklenen kazanç raporu, teknoloji sektörünü etkisi altına alan yapay zeka patlamasının nasıl ilerlediğine dair işaretler için yatırımcılar tarafından izleniyordu.

Yıllık büyüme Nvidia için bir başka rekoru temsil ederken, bir önceki çeyrekte bildirdiği yüzde 262'lik satış geliri artışından çok daha azdı. Hisse başına kazanç 65 sentlik tahminlere karşılık 68 sent olarak gerçekleşti. Brüt kar marjı, analistlerin yüzde 75,5'lik beklentilerine kıyasla yüzde 75,1'e ulaştı.

Nvidia, hızlı bir yükselişin ardından hisselerinin yıl içinde yaklaşık yüzde 160 artarak 3 trilyon dolarlık bir piyasa değerine ulaşmasının ardından ABD borsalarında büyük bir önem kazandı. Şirketin büyümesi S&P 500'ün yılbaşından bu yana elde ettiği kazançların dörtte birinden fazlasını oluşturdu. Yatırımcılar, bu hafta başında opsiyon piyasalarının hisse senedi için her iki yönde de yüzde 10'luk potansiyel bir dalgalanmayı fiyatlamasıyla, kazançlar etrafında dalgalanmaya hazırlandılar.

Nvidia'nın dev müşterileri

Google, Microsoft, Meta ve Amazon'un son üç aylık sonuçları, teknoloji devlerinin yapay zeka modellerini eğitmek ve çalıştırmak için altyapı oluşturmak üzere yaptığı harcamaların boyutunu gösterdi. Bu şirketler aynı zamanda Nvidia'nın en büyük müşterileri arasında yer alıyor.

Nvidia'nın büyümesinin önünde potansiyel bir engel de ortaya çıktı: Blackwell olarak bilinen yeni nesil çiplerin gecikmesi.

Yapay zeka çiplerine yönelik talep artmaya devam ederken, Nvidia'nın hisseleri, yılın başından bu yana yaklaşık yüzde 150'nin üzerinde değer kazandı, şirketin piyasa değeri de 3 trilyon doları aştı.

İcra Kurulu Başkanı Jensen Huang daha önce Blackwell'in şirket için “çok fazla” gelir yaratacağını söylemişti. Huang Çarşamba günü yaptığı açıklamada mevcut nesil Hopper çiplerine olan talebin “güçlü kalmaya devam ettiğini” söyledi.

Nvidia'nın finans şefi Colette Kress, hazırladığı açıklamalarda, şirketin üretim verimini artırmak için Blackwell'in üretilme biçiminde değişiklikler yaptığını söyledi ve ekledi: “Blackwell üretim artışının dördüncü çeyrekte başlaması ve 2026 mali yılına kadar devam etmesi planlanıyor. Dördüncü çeyrekte Blackwell'den birkaç milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyoruz”