23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2022 04:30 | Son Güncelleme: 16.05.2022 09:55

Ankaralı finansçılar İstanbul’da bütçeyi tutturamadı

Birçok kamu kuruluşu İstanbul Finans Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle merkezini Ankara’dan taşıyacak. İstanbul’a gelecek olan personelin hesapları, artan konut maliyetleri nedeniyle altüst
Ankaralı finansçılar İstanbul’da bütçeyi tutturamadı

Haziranda İstanbul Finans Merkezi’nin açılışının yapılmasıyla birlikte genel merkezi Ankara’da bulunan birçok kurum İstanbul’a taşınacak. 1 milyon 400 bin metrekarelik ofis alanına, 100 bin metrekarelik bir alışveriş merkezine, 2 bin 100 kişilik bir konferans merkezine, 30 bin metrekarelik bir 5 yıldızlı otele ve 26 bin kapasiteli bir otoparka ev sahipliği yapacak merkezde günlük yaklaşık 75 bin çalışanın bulunması öngörülüyor. 

Fiyatları duyunca sanki duvara çarptılar

2012 yılında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar proje maliyetinin 4.5 milyar lira olacağını açıklamıştı. O günkü dolar kuru baz alındığında proje tutarı yaklaşık 2 milyar 580 milyon dolardı. Güncel kur göz önüne alınınca güncel maliyet 39 milyar lirayı aşıyor.

Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Merkezi, Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye Sigorta ve İŞ GYO ofislerine ev sahipliği yapacak merkezin böylesi geniş bir hacme sahip olması, aynı zamanda bölgedeki popülasyonda da artışa yol açacak. Ümraniye sınırlarında ve Ataşehir’in yanı başında bulunan merkeze Ankara’dan taşınacak kurum ve şirketlerin gelişiyle bölgedeki emlak piyasasının da iyiden iyiye hareketlenmesi bekleniyor.

Merkezin konumu düşünüldüğünde akla gelen ilk yerlerden biri Ataşehir. Bölgede gayrimenkul danışmanlığı yapan Gazez Arıcı kendisine bir Ziraat Bankası çalışanının ulaştığını anlatıyor: “30 kişiyi temsil ettiğini söyleyen banka çalışanı, profesyonel gayrimenkul danışmanlık hizmeti almak istediklerini ve toplu olarak ev bulunmasını arzuladıklarını belirtti. Bütçelerini sordum. 3 bin lira ile 3 bin 500 lira arası olduğunu söylediler. Ben de onlara Ataşehir’de 2+1 dairelerin fiyatlarının 12 bin liradan başladığını ve bu bütçeyle ev bulmalarının imkansız olduğunu belirttiğimde kendilerini adeta duvara çarpmış gibi hissettiler.” 

Ziraat Bankası gelince iyice hareketlenecek

Kısacası Ataşehir’de üst düzey yöneticiler haricinde orta düzey banka ve kurum çalışanlarının barınması mümkün görünmüyor. Peki, bu çalışanlar nereye gidecekler? Arıcı şöyle yanıtlıyor: “Ümraniye’de Şerifali, Çakmak, Tatlısu ve Site mahalleleri en çok rağbet gören yerler.”

Ümraniye’de faaliyet gösteren Belgin Gayrimenkul’den Belgin Gelir, yavaş yavaş taşınmaların olduğunu kaydediyor. “Ziraat Bankası’nın faaliyete girmesiyle temmuzda iyice ivmelenecek. Çalışacak kişiler bireysel olarak başvuruyor. İstanbul Finans Merkezi projesi sonrası Ümraniye’ye talep arttı. Son birkaç haftalık süreçte altı-yedi aileyle görüştüm. Ülke genelinde gayrimenkul fiyatlarında bir artış olsa da Ümraniye özelinde bu proje de etkiledi fiyatları. Site içi 3+1 daireler 2 milyon liradan başlıyor. 1+1 daireler 750 bin lira ile 800 bin lira bandında. Eski apartman dairelerinin ortalama satış fiyatı ise 1 milyon lira. Ümraniye’de bu fiyatın altında da daire yok. Bu dairelerin bir yıl önce fiyatı 200 ile 300 bin lira arasında seyrediyordu.” Peki kiralık dairelerde durum ne? Gelir şu şekilde cevaplıyor: “İlçede 3 bin liranın altında daire bulmak neredeyse mümkün değil. Yeni binada ama site içi olmayan 2+1’ler şu an 4-5 bin TL’ye kiraya veriliyor. Oysa bu daireler için istenilen ortalama kira ücreti bin ile  bin 500 lira arasındaydı. Site içi daireler ise eskiden 2 bin -2 bin 500 liradan başlarken şimdilerde 6-7 bin lira arasında değişiyor.”

Başkentle arada iki kat fark var

Geniş bir yüz ölçümüne sahip bir ilçe olan Ümraniye’de konut skalası da çok çeşitli. Lüks sitelerde daire kiraları 20-25 bin lira arasında değişiyor. Onların dışında kalanlarda ise fiyat aralığı 5-10 bin lira. Bu kira bedelleri 2+1 ve 3+1 daireler için geçerli. Ankara’da ise 10 bin liraya Çayyolu, Gaziosmanpaşa, Çukurambar, Balgat gibi semtlerde 200 metrekareyi aşan genişlikte 4+1 daireler kiralamak mümkün. 5 bin lira civarında şehrin gözde semtlerinde lüks site içi 2+1 veya 3+1 daireler var. Bu fiyata eşyalı daire kiralamak da mümkün.