Apple, abonelik tabanlı yazılım trenine atladı. Bu adım, Adobe üzerindeki rekabet baskısına yeni bir katman ekliyor. Bu çerçevede teknoloji devi, salı günü yaptığı açıklamada yaratıcı yazılımları için bir abonelik planı başlattığını duyurdu.
Barron's'un haberine göre Çarşamba gününden itibaren kullanıcılar, Apple’ın Apple Creator Studio adını verdiği bu hizmete aylık 12,99 dolar ya da yıllık 129 dolar karşılığında abone olabilecek. Apple’a göre bu abonelik; daha önce ayrı ayrı satın alınması gereken Final Cut Pro, Logic Pro ve Pixelmator Pro gibi video, ses ve fotoğraf düzenleme programlarına daha düşük bir aylık ödeme ile erişim sağlıyor.
Üniversite öğrencileri ve eğitimciler için abonelik fiyatı aylık 2,99 dolar veya yıllık 29,99 dolar olarak belirlendi.
Tüm kullanıcılar bu programları Apple’dan tek seferlik satın alma seçeneğine de sahip olmaya devam edecek. Müşteriler Final Cut Pro için 299,99 dolar, Logic Pro için 199,99 dolar ve Pixelmator Pro için 49,99 dolar ödeyebilecek.
Apple’ın İnternet Yazılımları ve Servislerinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue, “Apple Creator Studio, video düzenleme, müzik üretimi, yaratıcı görselleştirme ve görsel üretkenlik için en güçlü ve sezgisel araçlara kolay erişim sunarak her türden içerik üreticisinin işini geliştirmesine ve becerilerini artırmasına olanak tanıyan yüksek bir değer sunuyor” dedi.
Apple; Final Cut Pro, Logic Pro, Motion, Compressor ve MainStage yazılımlarını içeren Pro Apps Bundle for Education paketini daha önce sunuyordu. Ancak Apple Creator Studio, şirketin ilk kez yaratıcı yazılımlardan oluşan bir paketi tüm tüketicilere açtığı ürün oldu.
Apple hisseleri sınırlı tepki verdi, Adobe hisseleri sert düştü
Apple hisseleri salı günü sınırlı bir hareket sergileyerek yüzde 0,2 yükseldi ve 260,76 dolardan işlem gördü. Habere daha sert tepki veren taraf ise Adobe yatırımcıları oldu. Adobe hisseleri yüzde 4,2 düşüşle 314,06 dolara geriledi ve Dow Jones Market Data’ya göre 20 Kasım 2025’ten bu yana en düşük kapanışına yöneldi.
Adobe; Photoshop, Premiere Pro ve Audition gibi, profesyonel yaratıcı dünyada yaygın olarak kullanılan yazılımların sahibi. Şirket, son birkaç yıldır iş akışlarını iyileştirmeye yönelik yapay zeka özellikleriyle platformlarını güncellemeye odaklanmış durumda.
Adobe’nin tüm yazılım paketine erişim sunan Creative Cloud Pro aboneliği aylık 69,99 dolar ya da yıllık 779,88 dolara mal oluyor. Öğrenciler ve eğitimciler için aylık ücret 24,99 dolar seviyesinde.
Adobe hisseleri, Canva gibi şirketlerden gelen artan rekabet endişeleri nedeniyle son 12 ayda yüzde 22 değer kaybetti. Apple Creator Studio, Adobe için yeni ve önemli bir rekabet başlığı daha eklemiş oldu.