02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2024 23:15 | Son Güncelleme: 12.03.2024 23:20

Arjantin'de aylık enflasyon artış hızı yavaşladı, yıllık yüzde 276'ya ulaştı

Arjantin'in aylık enflasyon artış hızı, Aralık ayındaki büyük peso devalüasyonunun etkisinin azalması ve Başkan Javier Milei'nin kemer sıkma önlemlerinin ekonomiyi resesyona sokmasıyla üst üste ikinci kez yavaşladı
Arjantin'de aylık enflasyon artış hızı yavaşladı, yıllık yüzde 276'ya ulaştı

Arjantin İstatistik Bürosu(Indec) tarafından açıklanan veriler, Aralık ayında yüzde 25,5, Ocak ayında yüzde 20,6 artan tüketici fiyatlarının, Şubat ayında yüzde 13,2 arttığına işaret etti. Artış piyasa beklentisi olan yüzde 15'in altında kaldı.

Ekonomi Bakanı Luis Caputo Salı günü Buenos Aires'te düzenlenen bir etkinlikte aylık enflasyonun 2024 ortasına kadar yüzde 10'un altına düşmesini beklediğini söyledi.

Yıllık bazda fiyatlar yüzde 276,2 oranında arttı ve Güney Amerika'nın en büyük ikinci ekonomisinin 1990'ların başında hiperenflasyondan çıkmasından bu yana en hızlı artış oldu. Anketlerde beklenti artışın yüzde 282,0 seviyesine çıkacağı yönündeydi.

Sürpriz faiz indirimi

Arjantin Merkez Bankası(BCRA), dün gösterge faiz oranını beklenmedik şekilde yüzde 100'den yüzde 80'e indirdi. BCRA Başkanı Santiago Bausili, uluslararası rezervlerin istikrarlı bir şekilde yeniden inşa edilmesinin yanı sıra, yüksek aylık enflasyonun "güçlü istatistiksel sürüklenmesine" rağmen perakende fiyatlarında "azalan bir gidişatı" indirim için gerekçe gösterdi. 

Miras alınan bir krizle mücadele eden Başkan Milei, enflasyonla mücadele için devlet harcamalarında acı kesintiler, kamu hizmetleri ve ulaşım gibi konulara yönelik sübvansiyonları hedeflerken, bir yandan da refah programlarını düzene koyma dahil olmak üzere bazı sert önlemleri uygulamaya soktu.

Hükümeti Aralık ayında pezoyu yüzde 50'nin üzerinde devalüe etti; Bu da fiyatların daha da hızlı sıçramasına neden oldu.