28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2023 18:00 | Son Güncelleme: 10.12.2023 23:57

Avustralya konut alacak yabancı alıcılara vergiyi üç katına çıkarıyor

Avustralya Hazine Bakanı Jim Chalmers, uygun fiyatlı konut arzını artırmayı amaçlayan tedbirlerin bir parçası olarak, yabancı alıcılar için mevcut konut alımlarındaki vergiyi üç katına çıkaracaklarını söyledi
Avustralya konut alacak yabancı alıcılara vergiyi üç katına çıkarıyor

Chalmers yaptığı açıklamada, "Yerleşik konutların satın alınması için daha yüksek vergiler, mülkleri boş bırakanlara yönelik cezaların artırılması ve uyum faaliyetlerinin güçlendirilmesi, konut mülklerine yapılan yabancı yatırımların ulusal çıkarlarımıza uygun olmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Başvuru ücretleri düşürülecek

Chalmers, merkez sol İşçi Partisi hükümetinin daha fazla konut inşasını teşvik etmek için "kiralamak için inşa et" projelerinde yabancı yatırım başvuru ücretlerini de düşüreceğini söyledi.

Hükümet Haziran ayında, bekleme listelerindeki Avustralyalılar için toplu konut arzını artırmak amacıyla ülke çapında binlerce yeni uygun fiyatlı ev teslimatı için 1,3 milyar dolar taahhüt etti.

Chalmers, Brisbane'de gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu değişikliklerin hükümetin konut gibi öncelikli alanlara yatırım için yaklaşık 300 milyon dolar gelir yaratacağını söyledi.

Hedef uygun fiyatlı konut arzı

Chalmers yaptığı açıklamada, "Bu düzenlemeler yabancı yatırımların ülkedeki uygun fiyatlı konut arzını artırma gündemiyle uyumlu olmasını sağlayacak" dedi ve hükümetin 2024 yılında daha yüksek vergiler için yasalar çıkaracağını sözlerine ekledi.

Yeni düzenleme, Chalmers'in geçen yıl ülkede varlık satın alan yabancı yatırımcılar için vergileri iki katına çıkarmasının ardından geldi ve hükümet bunun dört yıl içinde 455 milyon Avustralya doları ekstra gelir getireceğini söyledi.

Halihazırda dünyanın en pahalıları arasında yer alan Avustralya konut piyasasındaki fiyatların, 26 milyon nüfuslu ülkede artan talebin arzı geride bırakması nedeniyle istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceği tahmin ediliyor.