27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2023 20:49 | Son Güncelleme: 31.07.2023 21:00

Bakan Ersoy duyurdu: Airbnb vergisi geliyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy turizmde yılın ilk 6 ayının rakamları ile gündemdeki konuları değerlendirdi. Ersoy "Sektörde Airbnb olarak biliniyor ama biz günübirlik kullanım diyoruz. Bu tarz evlere mevzuat çalışması başlattık. Buradan elde edilen gelirle ilgili bir vergi olacak" dedi
Bakan Ersoy duyurdu: Airbnb vergisi geliyor

Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde bu yıl için 60 milyon ziyaretçi hedefi koyduklarını, daha ilk 6 ayda 22 milyon 945 bin ziyaretçinin ağırlandığını aktardı. Ersoy, deprem ve seçim sürecinin etkilerine rağmen turizm hedeflerini yakaladıklarına işaret ederek, gelir bazında bu yıl koydukları 56 milyar dolarlık hedefin 21,7 milyar dolar kadarının yılın ilk yarısında elde edildiğini kaydetti.

Günlük kiralanan evlere vergi

Ersoy, konuşmasının bir bölümünde günü birlik kiralanan evlerle ilgili yapılan çalışmalardan bahsetti. Ersoy, evlerini günübirlik olarak kiralayanların da vergi ödeyeceğini söyledi. “Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında günübirlik kullanım diyoruz buna” ifadelerini kullanan Ersoy, “Bu tarz evlere açıkçası bakanlığımız bir mevzuat çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar da hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda Bakan Ersoy, günübirlik kiralanan evlerle ilgili başlatılan mevzuat çalışmasının yıl sonuna kadar hayata geçirileceğini söyledi. Bu evlere sertifika belgelendirme şartı getireceklerini ifade eden Ersoy, elde edilen gelirden de vergi alınacağını duyurdu:

“Günübirlik kiralanan evlere sertifika belgelendirme şartı getireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir belge almak zorunda olacaklar ve konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca buradan elde ettikleri gelirle ilgili de bir vergi olacak”

“Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında günübirlik kullanım diyoruz buna” diyen Ersoy, “Bu tarz evlere açıkçası bakanlığımız bir mevzuat çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar da hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

Sertifika belgelendirme şartı

“Kanuni mevzuatta bir değişiklik yaparak bu tarz günübirlik kiralanan evlere normal kiralama dışında bir sertifika belgelendirme şartı getireceğiz” diyen Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ev sahipleri vergi ödemelerini Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yatırmaları gerekecek. Bu aynı zamanda rekabet eşitliğini sağlamak açısından önemli. Yani dünyada nasıl oluyorsa Türkiye’de de o şekilde mevzuatları şekillendiriyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar burada mevzuat düzenlemelerini de yapacağız. Hepsi kayıtlı ekonomi haline gelecekler”

Bu evlerde konaklayan kişilerin düzenli olarak bildirileceğini belirten Ersoy, şu ifadelere yer verdi: “Bu günübirlik evlere karşı değiliz sadece dünyada olduğu gibi belli bir belgelendirme ile ve mevzuatlara uygun şekilde yapılması taraftarıyız. Yoksa bu da bir turizm şeklidir. Bu talepten yararlanmamız gerekiyor”

Airbnb nedir?

Airbnb, konut sahiplerinin, konaklayacak yer arayan insanlara konutlarını kısa süreliğine kiralamasına imkan veren bir uygulama. 192 ülkede 33 bin şehirde 800 binin üzerinde kiralık mekan seçeneği sunan Airbnb, Ağustos 2008'de ABD'nin San Fransisco şehrinde kuruldu. Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan bu uygulama sayesinde insanlar, konaklamalarını daha ekonomik şekilde gerçekleştirebiliyor.