03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.05.2023 10:31 | Son Güncelleme: 02.05.2023 11:06

Bedava doğalgazda 24 Nisan detayı

Yaklaşık 19 milyon doğalgaz abonesini ilgilendiren ücretsiz doğalgaz uygulaması 24 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında gelen ilk faturalar için geçerli olacak. 1 Mayıs itibarıyla da kullanılan gazın 25 metreküpünden ücret alınmayacak.
Bedava doğalgazda 24 Nisan detayı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Karadeniz’den karaya çıkartılan gazın devreye alınmasıyla ilgili 20 Nisan’da gerçekleştirilen törende doğalgaz ücretleri ile ilgili 2 yeni karar aldı. Bunlardan ilki 1 ay boyunca tüm konutlarda doğalgazın ücretsiz olması. İkincisi ise 1 yıl boyunca yemek pişirmede ve sıcak suda kullanılan doğalgazın yani 25 metreküp gazın ücretsiz olması oldu. Sürecin detayları dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yaklaşık 2000 TL tasarruf

Düzenlemeye göre; konut, ibadethane ve cemevlerinin 24 Nisan (dahil) ile 31 Mayıs tarihleri arası doğalgaz tüketimine ait ilk faturaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. 1 Mayıs 2024 tarihine kadar da konut, ibadethane ve cemevlerinin mutfak ve sıcak suda kullanılan doğal gazın 25 metreküpü ücretsiz olacak. Aylık ortalam tüketim 100 metreküp olduğu düşünüldüğünde haneler 1 yılda yaklaşık 2000-2.500 lira arasında tasarruf yapmış olacak.

Sehven okunan iptal

Sürecin detayları hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bayramdan hemen sonra harekete geçtik. Doğalgaz dağıtımını yapan şirketlerin faturalama yazılımlarında bir değişikliğe gitmeleri gerekiyordu, şimdi o yazılım değişiklikleri devam ediyor” dedi. Dönmez, 24 Nisan itibarıyla doğalgaz sayaçlarında okuma yapılmadığını, sehven yapılmış ise de fatura iptali veya bedel iadesinin yapılacağını söyledi.

Fatura gelecek ama sıfır yazacak

Evlere fatura gelmeye devam edeceğini belirten Bakan Dönmez, “Faturada kullanım miktarı, tutarı gözükecek. Fakat ödenmesi gereken kısımda sıfır yazacak ve diyecek ki ‘Karadeniz yerli gazımız milletimize hayırlı uğurlu olsun’. Ardından da 11 aylık mutfak kullanımlarındaki 25 metreküplük indirim uygulamaya girecek. Ön ödemeli doğalgaz yani kartlı sayaç kullananlar da ücretsiz doğal gazdan yararlanacak” dedi.

Kaynak: AA