26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.03.2023 16:24 | Son Güncelleme: 13.03.2023 16:38

Biden: Bankalar için daha sıkı regülasyonlar isteyeceğim

ABD Başkanı Joe Biden yaşanan SVB çöküşüyle akıllara gelen 2008 ekonomik krizine benzer bir durumun tekrarlanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ve düzenleyicilerden bankacılık regülasyonlarını sıkılaştırmalarını isteyeceğini açıkladı
Biden: Bankalar için daha sıkı regülasyonlar isteyeceğim

ABD Başkanı Joe Biden yaşanan bankacılık kriziyle ilgili konuştu. İnsanların bankaya hücum etmesine gerek olmadığını söyleyen Biden yaşanan zararın ABD'li vergi mükelleflerine yüklenmeyeceğini ve gerekli likiditenin sigorta fonlarından geleceğini açıkladı.

ABD'li vatandaşların kendilerine güvenmeleri gerektiğini ve 2008'deki gibi bir krizin tekrarlanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Joe Biden Kongre ve düzenleyicilerden bankacılık sektörü regülasyonlarını sıkılaştırmalarını isteyeceğini belirtti. Biden sorunlu bankaların yatırımcılarının korunmayacağının altını çizerek kimsenin kanunların üstünde olmadığını ifade etti.

ABD’de yetkililer Silicon Valley Bank’in (SVB) iflasının ardından finansal sisteme olan güveni artırmak için olağanüstü bir dizi önlem açıkladı. ABD bankacılık sektörü SVB krizinden birkaç gün önce kripto sektörü odaklı Silvergate Capital Corp.’un bankasını kapatma kararı almasıyla büyük bir sürpriz yaşamıştı. Pazar günü ise benzer bir haber New York merkezli Signature Bank’ten geldi. Bankanın, eyalet yetkilileri tarafından kapatılması üzerine ABD Hazine Bakanlığı, Fed ve ABD’nin tasarruf mevduatı sigorta fonu olan Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) ortak bir açıklama ile bankacılık sistemine güveni tesis etmeye yönelik adımlar duyurdular.

Düzenleyicilerin attığı adımlar

FDIC, SVB sorununu tüm mevduat sahiplerini tamamen koruyacak bir şekilde çözeceğini söyledi. Benzer şekilde, Signature Bank’teki tüm mevduat sahiplerinin paraları tam olarak geri ödenecek Fed de bankalara normalde sağladığından daha kolay koşullarda bir yıl vadeli krediler sunan yeni bir Banka Vadeli Finansman Programı duyurdu ABD Merkez Bankası ayrıca, başlıca doğrudan borç verme aracı olan iskonto penceresi aracılığıyla borç verme koşullarını gevşetti.

Üst düzey bir Hazine yetkilisi, SVB ve Signature ile benzer durumda görünen başka bankalar olduğu konusunda uyarıda bulunurken; düzenleyicilerin önceliği işletmelere ve hanehalklarına mevduatları konusunda güvence vermek oldu. Bu, Fed’in enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını yükseltmeye devam ettiği bir ortamda, bir resesyon riskini artıracak şekilde mevduat çıkışları yaşanmasının önüne geçebilir.

Biden konuşmasında son olarak " Düzenleyicilerimizin halihazırda almış olduğu önlemler sayesinde her Amerikalı ihtiyaç duyduklarında mevduatlarının yanlarında olacağından emin olmalıdır. Bu bankaların yönetimi kovulacaktır. Eğer banka FDIC tarafından devralınırsa, bankayı yöneten kişiler artık orada çalışmamalı. Bankalardaki yatırımcılar korunmayacak. Bilerek bir risk aldılar ve risk karşılığını vermeyince yatırımcılar paralarını kaybettiler. Kapitalizm böyle işler" ifadelerini kullandı.