08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2023 11:00 | Son Güncelleme: 03.05.2023 11:27

Bitcoin, First Republic Bank'ın çöküşünü atlatabilecek mi?

ABD'de iflas eden First Republic Bank ülkenin büyük bankalarından JPMorgan Chase tarafından satın alındı. Ardından ise Bitcoin'in değeri yüzde 4.6 düştü. Forbes SVB ve Signature Bank'ın çöküşünün ardından toparlanan kriptonun, First Republic Bank'ın batışını atlatıp atlatamayacağını yazdı
Bitcoin, First Republic Bank'ın çöküşünü atlatabilecek mi?

First Republic Bank artık yok. Bitcoin'in değeri pazartesi günkü kötü ama şaşırtıcı olmayan haberler nedeniyle yaklaşık yüzde 4.6 düştü. İyi haber ise Bitcoin'in Silicon Valley Bank, Silvergate Bank ve Signature Bank çöküşlerini atlatmış olması. First Republic Bank sorununu da atlatması beklenebilir. Bitcoin kripto para birimlerinin Undertaker'ına benzetilebilir. Tam öldüğü düşünüldüğü anda tabutundan çıkar ve karın kaslarını esnetir. Eğer hükümet Bitcoin'i sonsuza dek öldürmek istiyorsa, bu konuda çok çalışması gerekiyor.

“Kriptonun geleceğine şimdi karar veriliyor”

Hong Kong merkezli finans şirketi Stabolut'un ve bitcoin destekli stablecoin USB'nin kurucu ortağı Eneko Knörr Forbes'a verdiği röportajda "Kriptoyu anlamayan ve bitmesini isteyen devlet kurumlarından gelen birçok talebe göre hala her şey olabilir. Önümüzdeki haftalarda işlerin nasıl gelişeceği konusunda çok endişeliyiz. Kriptonun geleceğine şimdi karar veriliyor" ifadelerini kullanıyor. Silicon Valley Bank ve kripto para odaklı Signature Bank of New York'un iflas başvurusunda bulunduğu ortaya çıktıktan sonra bile bitcoin fiyatı yüzde 25 arttı.

American Crypto Academy CEO'su ve bir kripto para yatırım danışmanı olan Sarson Funds'ın kurucu ortağı Jahon Jamali, "Signature Bank'ın başarısızlığı, birçok kripto yatırımcısının görüşüne göre, bankanın yaşayabilirliğinden ziyade kurumsal dijital varlık yatırımcıları için giriş ve çıkış rampalarının sınırlandırılmasıyla ilgiliydi. Bu başarısızlık Wall Street'in kriptoya devam eden katılımı üzerinde sınırlayıcı bir etkiye sahip olabilir, ancak aynı zamanda ters etkiye de sahip olabilir. Satın almak için artan kısıtlamalardan korkarak bitcoin'e koşabilecek perakende kripto yatırımcıları arasında talebi artırabilir" ifadelerini kullandı.

“Wall Street kripto piyasalarını seviyor”

Forbes yazarı Kenneth Rapoza haberinde "ABD hükümetinin hala Bitcoin'e katlanmaya istekli. Washington'a bağlı birçok Silikon Vadisi yatırımcısı bitcoin'i seviyor ve hayatta kalmasını istiyor. Wall Street kripto piyasalarını seviyor" ifadelerine yer veriyor.  Bitcoin finans ve teknoloji sektöründeki pek çok insanı zengin etti. Bazıları geleneksel finans ve hükümetin yerleşik güçlerine karşı seve seve haydutluk yapabilir.

SVB ve Signature'ın çöküşü, kripto dünyasındaki pek çok kişi tarafından son derece merkezi ve programlanabilir bir merkez bankası dijital para birimi için platform olacağına inandığı dijital ödeme sistemi FedNow'un haberleriyle hızlı bir şekilde karşılandı. Fedcoin muhtemelen bitcoin ile rekabet etmek istemez.

Sektörü boğmanın en iyi yolu, geleneksel bankaları kripto ile uğraşmaktan caydırmak ya da Signature ve Silvergate gibi bir borsa ya da bankaya kredi vermekten vazgeçirmek olur. Terareum Hybrid Crypto Exchange'in kurucu ortağı Dr. Praveen Buddiga'ya göre kripto borsaları, geleneksel bankaların tıpkı kurumsal medya markalarının internete akın etmesi gibi kriptoya akın etmesi için bir hedef olacak. Buddiga "Bu banka çöküşleri, JP Morgan Chase, Bank of AmericaBAC ,Citibank ve hatta Goldman Sachs gibi geleneksel bir bankanın, önceden var olan merkezi olmayan bir borsa veya platformu satın alan veya bir alt bölüm olarak oluşturan ilk geleneksel finans kuruluşu olması için bir fırsat yarattı" dedi.

Yılbaşından bugüne bitcoin, SPDR Gold ve iShares Silver Trust ETF'lerinden çok daha iyi performans gösterdi. Bitcoin yüzde 69,5'in üzerinde seyretti. Altın ise yüze 8,45 arttı. İki kripto bankası başarısız olsa da, Silicon Valley Bank ve Credit Suisse çok daha büyük isimlerdi. First Republic ise ABD tarihinde batan en büyük ikinci banka oldu.  Herhangi bir yeni kripto para birimi düzenlemesine ilişkin son resmi yorum, yatırımcıları dolandırıcılıktan korumak ve ABD'yi Hazine Bakanı Janet Yellen'ın bu ayın başlarında tartıştığı kara para aklamadan korumakla ilgiliydi. Meslekten olmayan yatırımcı için bunların hepsi yeterince makul. 

Bitcoin'in başarısına bağlı olan pek çok şey var

Bitcoin'in stresi piyasada nerede oturulduğuna bağlı. Çoğu yatırımcı için bitcoin, yüksek riskli/yüksek ödüllü bir hisse senedinden çok da farklı değil. Daha küresel ve stratejik düşünenler için bitcoin, bir gün kişinin kendi parasıyla yapabileceklerini sınırlaması muhtemel olan geleceğin programlanabilir merkez bankası dijital para birimlerini aşmanın bir yolu. Bitcoin'in başarısına bağlı olan pek çok şey var. İster hükümet gücünün ve kontrolünün sınırları olsun, ister yepyeni, sınırsız bir paralel ekonomiyi kolaylaştırmak olsun. Bitcoin bu soruların bir parçası.