17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.06.2023 18:50 | Son Güncelleme: 13.06.2023 19:10

Bloomberg: ABD enflasyonu yavaşlıyor Fed'e faiz artışlarına ara vermek için fırsat veriyor

ABD'de enflasyon Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Tüketici Fiyat Endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 0,1 yıllık bazda ise yüzde 4 ile piyasa beklentilerinin altında arttı. Verilerin beklentilerin ötesinde iyi gelmesi Fed'in faiz artırımına ara vermesi için büyük bir fırsat yarattı
Bloomberg: ABD enflasyonu yavaşlıyor Fed'e faiz artışlarına ara vermek için fırsat veriyor

ABD enflasyonu Mayıs ayında yavaşlayarak Fed yetkililerinin bu hafta olası faiz artırımlarına ara verme kararını destekledi.

Hem tüketici fiyat endeksi hem de gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek TÜFE yıllık bazda yavaşlayarak enflasyonun geçen yıl zirveye ulaşmasından bu yana inişini vurguladı. Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Salı günü açıkladığı verilere göre, yıllık enflasyon yüzde 4 ile Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesinde.

Çekirdek TÜFE'de artış hız kesmiyor

Bununla birlikte, Fed tarafından yakından izlenen önemli bir fiyat göstergesi endişe verici bir hızla artmaya devam etti. Çekirdek TÜFE üst üste üçüncü ayda da tahminlere paralel olarak yüzde 0,4 arttı. Genel TÜFE ise benzin fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle yüzde 0,1'lik daha düşük bir artış gösterdi.

Enflasyon rakamları, Fed'in faiz oranlarını üst üste 11. kez artırma ya da ekonomik koşulları değerlendirmek üzere ara verme kararını vermesinden sadece bir gün önce geldi.

Temmuz ayındaki toplantı kritik önemde

Başkan Jerome Powell da dahil olmak üzere birçok politika yapıcı, 13-14 Haziran'daki toplantıda faiz artırımına gitmemeyi tercih ettiklerinin sinyalini verirken, ihtiyaç duyulması halinde gelecekteki sıkılaştırmaya açık kapı bıraktı. Ekonomistler genel olarak merkez bankasının Çarşamba günü faiz oranlarını değiştirmeyeceği konusunda hemfikir, ancak Temmuz ayında açıklanacak bir sonraki TÜFE raporu Fed'in o ayki toplantıda ne yapacağını belirlemede kilit rol oynayacak.

Inflation Insights LLC Başkanı Omair Sharif bir notunda, "Bu, çekirdek TÜFE'nin önümüzdeki aydan itibaren önemli ölçüde yumuşadığını görebileceğimizin sinyalini vermesi açısından oldukça önemli bir veri" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anki gidişata bakılırsa, Temmuz zammı ihtimalini azaltacak yumuşak bir çekirdek göreceğimizi düşünüyorum"

Yatırımcılar Fed'in hareket tarzını düşünürken S&P 500 yükseldi ve Hazine tahvili getirileri dalgalandı.

Halk için hayat artık daha pahalı

Ayrıntılara göre barınak, kullanılmış otomobiller ve motorlu taşıt sigortası aylık artışa katkıda bulundu. Bu arada, uçak biletleri ve ev eşyaları geriledi. Bununla birlikte, birçok mal ve hizmetin fiyatlarının bir yıl öncesine göre hala yüksek olması nedeniyle hane halklarının bütçeleri enflasyon tarafından sıkıştırılmaya devam ediyor.

Bloomberg hesaplamalarına göre, konut ve enerji hariç hizmet fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,2 artarak salgın öncesi trendlerle daha uyumlu hale geldi. Metrik, bir önceki yıla göre yüzde 4,6 artarak, geçen yılın sonlarından bu yana zirveye ulaşan düşüşü genişletti.

Powell ve meslektaşları ülkenin enflasyon gidişatını değerlendirirken böyle bir ölçüye bakmanın önemini vurgulamış olsalar da, bunu ayrı bir endekse dayanarak hesaplıyorlar. Nisan ayında TÜFE bazlı rakam dokuz ayın en düşük seviyesine gerilerken, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine dayanan diğer rakamın hızlanması gibi, iki gösterge önemli ölçüde farklılaşabilir. Mayıs ayı PCE (Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi) bu ayın sonunda açıklanacak.

Barınma maliyetleri yükseldi

En büyük hizmet bileşeni olan ve genel TÜFE endeksinin yaklaşık üçte birini oluşturan barınma maliyetleri yeniden ivme kazanarak yüzde 0,6'ya yükseldi. Bu artış, otel konaklamalarının maliyetindeki artış ve hala yüksek olan kiralar ile desteklendi.

Benzin fiyat endeksi yüzde 5,6 düştü. Market fiyatları iki ay üst üste düştükten sonra yükselirken, dışarıda yemek daha pahalı hale geldi.

TÜFE'nin geçtiğimiz Haziran ayında son 40 yılın en yüksek seviyesinden gerilemesinin büyük bir kısmı, tedarik zincirlerinin normalleşmesinin ve tüketici tercihlerinin hizmetlere doğru kaymasının bir fonksiyonu olarak ticari mal kategorilerindeki deflasyondan kaynaklandı.

Ancak bu eğilim son aylarda bir miktar tersine döndü. Temel mal fiyatları olarak adlandırılan, gıda ve enerji emtialarını içermeyen fiyatlar ikinci ayda da yüzde 0,6 oranında arttı.

Belirsizlik Fed'i zorluyor

Fed'in bir resesyona yol açmadan nasıl karar alacağı özellikle de mevcut veriler karışık bir rapor sunduğundan belirsiz görünüyor. 

Ücret artışları da ölçüye bağlı olarak farklılık gösteriyor. Salı günü yayınlanan ayrı bir rapora göre, reel ortalama saatlik kazançlar Mayıs ayında yüzde 0,3 artarak bu yılın en güçlü artışını kaydetti. Bir yıl öncesine göre yüzde 0,2'lik artışla iki yıldan uzun bir süredir ilk kez pozitif bir rakam elde edildi. Fed yetkilileri, ücret artışlarının enflasyonu körüklediği yönündeki görüşlerini yeniden gözden geçiriyor ve bu da bu hafta faiz artışlarına ara vermek için durumu daha da güçlendirebilir.