18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.01.2024 11:26 | Son Güncelleme: 12.01.2024 11:48

Bloomberg ABD'deki yatırımcı toplantısını yazdı: Sıkılaştırma döngüsünde sona yaklaşıldı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, New York'ta düzenlenen yatırımcı toplantısında konuştu. Bloomberg'in toplantıya katılanlara dayandırdığı haberine göre Erkan, sıkılaştırıma döngüsünün kısa süre içinde tamamlanacağını aktardı
Bloomberg ABD'deki yatırımcı toplantısını yazdı: Sıkılaştırma döngüsünde sona yaklaşıldı

Bloomberg'in toplantı konusunda doğru bilgi sahibi olan kişilerle yaptığı görüşmelere göre TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, New York'taki bir toplantıda yatırımcılara faiz oranlarının dezenflasyon rotası oluşturmak için gereken seviyelere yakın olduğunu ve sıkılaştırma döngüsünün mümkün olan en kısa sürede tamamlanacağını söyledi.

"Enflasyon beklentilerinde iyileşme"

Toplantılar basına kapalı olduğu için isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, Merkez Bankası'nın Perşembe günü yaptığı açıklamada Eylül ayı itibariyle enflasyon beklentilerinde belirgin bir iyileşme ve ana eğilimlerde düşüş gözlemlendiğini söylediğini aktardı. Kişiye göre Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yatırımcılara politikaların işe yaradığını ancak fiyat istikrarı sağlanana kadar işlerinin bitmeyeceğini ifade etti. Erkan ayrıca bankanın rezerv biriktirme ve bankacılık sistemindeki lira mevduatlarının payını artırma çabalarını da ele aldı. 

Açıklamalar JPMorgan'ın New York'taki merkezinde düzenlenen bir yatırımcı toplantısından gerçekleşti. Başkan Erkan ve Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay yatırımcılara şahsen hitap ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek toplantıya video konferans ile katıldı. Yatırımcılar, kur riskinden korunmanın yüksek maliyetleri ve ekonomi ekibinin politikalarının sürdürülüp sürdürülemeyeceği gibi endişeleri Türk varlıklarına daha fazla tahsisi engelleyen faktörler olarak gösterdi. JPMorgan perşembe günü yayınladığı bir raporda, yatırımcıların lira tahvillerine yatırım yapmayı düşünmeden önce ya Türk getirilerinin yükselmesini ya da enflasyonun düşmesini beklemeleri gerektiğini söyledi.

Başkan Erkan, daha önce yatırımcıların hem enflasyon hem de para politikasının bu yılın sonuna doğru muhtemelen daha ılımlı olacağı gerekçesiyle yerel tahvilleri satın almaları gerektiğini savunmuştu. Enflasyon geçen ay yıllık bazda yüzde 65'e yükseldi ve merkez bankası gelecek aylarda daha da yükseleceğini öngörüyor. Bankanın tahminleri yavaşlamanın 2024'ün ikinci yarısında başlayacağı yönünde.

Aralarında Çin, Brezilya, Meksika ve Güney Afrika'nın da bulunduğu 18 ülkeyi izleyen Bloomberg Gelişmekte Olan Piyasalar Yerel Para Birimi Endeksi'ne göre Türkiye, başlıca gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek yerel para birimi getirisine sahip. Erkan yönetimindeki Merkez Bankası geçen yıl göreve geldiğinden bu yana gösterge faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 42,5'e yükseltti. Perşembe günkü toplantıdan önce Bloomberg anketine katılan yatırımcılar, Merkez Bankası'nın bu ay bir faiz artırımı daha yapmasını ve nihai faiz oranının yüzde 45'e ulaşmasını bekliyor.