03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2023 23:25 | Son Güncelleme: 15.06.2023 00:03

Bloomberg: Fed faiz artırımlarını sürdürecek indirim birkaç yıl sonra olur

Fed yetkilileri 15 ay süren faiz artırımlarına Çarşamba günü ara verdi, ancak enflasyonu düşürmek için bir noktada sıkılaştırmaya devam edeceklerinin sinyalini verdi. Fed Başkanı Jerome Powell faiz artırımının sürebileceğini, indirimin ise ancak birkaç yıl sonra düşünülebileceğini belirtti
Bloomberg: Fed faiz artırımlarını sürdürecek indirim birkaç yıl sonra olur

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada, "Bu toplantıda hedef aralığını sabit tutmak, komitenin ek bilgileri ve bunların para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmesine olanak tanıyor" ifadelerine yer verildi. 

Politika yapıcılar ayrıca, "ilave politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olabileceği" yerine "uygun olabilecek ilave politika sıkılaştırmasının kapsamını" nasıl belirleyeceklerine atıfta bulunarak açıklamalarının dilini değiştirdiler.

Fed politika faizini sabit tuttu

Karar, gösterge federal fon oranını yüzde 5 ila yüzde 5,25 hedef aralığında bıraktı. Fed'in yeni üç aylık tahminlerine göre borçlanma maliyetleri yılsonuna kadar yüzde 5,6'ya yükselirken, medyan tahmin önceki tahminlerde %5,1'di.

2023'te iki faiz artırım kararı daha planda

FOMC'de oybirliği sağlandı. 18 politika yapıcıdan 12'sinin faiz oranlarını medyan aralık olan yüzde 5,5 ila yüzde 5,75 aralığında veya üzerinde belirlemesi, çoğu politika yapıcının fiyat baskılarını kontrol altına almak için daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir olduğunu gösteriyor. Tahminler, yetkililerin yılsonundan önce iki adet ilave çeyrek puanlık ya da bir adet yarım puanlık faiz artışı beklediğini gösteriyor. 

Temmuz'da Fed'in ne yapacağı belirsiz

Başkan Jerome Powell, neredeyse tüm Fed yetkililerinin enflasyonu düşürmek için 2023 yılında faiz oranlarını "biraz daha" artırmanın uygun olacağını beklediğini söyledi. Powell, yeni bir artırımın Temmuz ayında yapılıp yapılmayacağını söylemekten kaçındı.

Enflasyon hedefine ulaşmak için uzun yol var

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Powell, "Enflasyon baskıları yüksek seyretmeye devam ediyor ve enflasyonu yüzde 2'ye geri getirme sürecinin önünde uzun bir yol var" dedi. Komite, faizlerin ne kadar hızlı yükseldiği göz önüne alındığında bu ay faizleri sabit tutmanın "ihtiyatlı" olduğuna karar verdi ve duraklamanın politika önlemlerinin ılımlı hızının bir devamı olduğunu söyledi.

Fed Başkanı Powell ayrıca "Çok yol kat ettik ve sıkılaştırmamızın tam etkileri henüz hissedilmedi" sözlerini kaydetti. S&P 500 hisse senedi endeksi kararın hemen ardından geriledi. Dolar, para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında düşüşünü azalttı. İki yıllık Hazine tahvillerinin getirileri Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Agresif sıkılaşma

Fed'in bu duruşu, Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almak için on yıllardır yürüttüğü en agresif sıkılaştırma kampanyasının ilk durağı oldu. Bu yılın başlarında, politika yapıcıların artan fiyat baskılarına yanıt vermekte yavaş kalması nedeniyle hisse senedi ve tahvil piyasaları çalkalandı ve dört bölgesel banka çöktü.

Yine de istihdam piyasası sağlamlığını korudu ve enflasyon oranı hala Fed'in yüzde 2'lik hedefinin iki katından fazla. Hem Powell hem de Başkan Joe Biden tarafından başkan yardımcılığına aday gösterilen Fed Yöneticisi Philip Jefferson, bu toplantıdan önce yaptıkları yorumlarda, gelişen görünümü değerlendirirken daha fazla veri beklemeyi göze alabileceklerini savunarak bir faiz hareketini atlamayı desteklediklerinin sinyalini verdiler.

Faiz artırımlarına son vermek için erken

Aralarında Fed Başkanı Christopher Waller'ın da bulunduğu diğer yetkililer ise faiz artırımına ara verebileceklerini ancak enflasyonun inatla yüksek seyrettiği bir ortamda faiz artırımlarına son verme konusunda temkinli olduklarını belirttiler.

Jerome Powell: Enflasyon hedeflenen yere geldiğinde faiz indirimleri birkaç yıl sonra gerçekleşebilir

ABD merkez bankacıları, iki yıldan uzun bir süredir yüzde 2'lik hedefin üzerinde seyreden fiyat baskılarını hafifletmek için yavaşlayan talebe ve daha az güçlü işe alımlara güveniyor.

Karışık sinyaller

Fed yetkilileri tarafından beklenen ekonomik yavaşlamaya ilişkin sinyaller karışık. Yapılan bir ankete göre Mayıs ayında tüketiciler ekonomiye daha az güvenirken, harcamaları Nisan ayına göre artış gösterdi. Powell işgücü piyasasının çok sıkı olmaya devam ettiğini söyledi. Son verilere göre, işverenler Mayıs ayında bordrolarına 339 bin kişi eklerken, açık iş pozisyonları yüksek kalmaya devam ediyor.

Enflasyon oranı geçen yılın zirvesinden geriledi ancak hala yüksek: Fed'in tercih ettiği gösterge olan kişisel tüketim harcamaları endeksine göre fiyatlar Nisan ayına kadar olan 12 aylık dönemde yüzde 4,4 artış gösterdi.

Faiz kararı sonrası ABD borsaları karışık seyir izledi. Kapanışta Dow Jones endeksi 230 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,68 azalışla 33.979,33 puana düştü. S&P 500 endeksi yüzde 0,08 artışla 4.372,59 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,39 kazançla 13.626,48 puana yükseldi.

Fed yetkililerinin Salı sabahı bir araya gelmesinden hemen önce açıklanan verilere göre, Çalışma Bakanlığı'nın tüketici fiyat endeksi Mayıs ayında daha da geriledi ve enflasyonda yavaşlama konusunda cesaret verici işaretler gösterdi.

Faiz indirimi için tarih verdi

Powell, kendisinin ve meslektaşlarının hala enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu düşündüklerini, ancak tablonun giderek dengede olmaya yaklaştığını söyledi. Powell ayrıca enflasyon önemli ölçüde düştüğünde faiz indirimlerinin muhtemelen "birkaç yıl sonra" gerçekleşeceğini öne sürdü.

Fed yetkililerinin geleceğe dönük beklentileri

Bu toplantıda Fed yetkilileri ekonomik tahminlerini de güncelledi. 2023 yılı için gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesine ilişkin medyan tahmin Mart ayındaki yüzde 0,4 seviyesinden yüzde 1'e yükseltildi. Mart ayında yüzde 4,5 olarak tahmin edilen işsizlik oranının dördüncü çeyrekte ortalama yüzde 4,1 olacağı tahmin ediliyor. Resmi işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 3,7 olarak gerçekleşti.

Fed'in faizi yüzde 5,25'te sabit bırakması değerli metallerin fiyatlarında gevşemeye neden oldu. Kararın ardından ons altın gün içindeki en düşük seviyesini gördü ve 1940 dolara kadar geriledi.

Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE) enflasyon oranının bu yıl, Mart ayında öngörülen yüzde 3,3'ten yüzde 3,2'ye düşmesi beklenirken, çekirdek enflasyon tahminleri ise yükseldi.