07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2023 13:48 | Son Güncelleme: 24.04.2023 14:07

New York Times analizi: SVB'nin iflası çok geniş bir alana yayılabilirdi

ABD'de geçen ay iflas eden Silicon Valley Bank, küresel bir banka krizine dair endişeleri körükledi. New York Times için yapılan yeni bir araştırma, mevduatlara hücum durumunda ülkenin büyük bölümünün yaygın banka iflasına karşı savunmasız kalacağını gösteriyor
Silicon Valley Bank'ın Kaliforniya'daki genel merkezi, 10 Mart 2023 (Fotoğraf:Jim Wilson/The New York Times)
Silicon Valley Bank'ın Kaliforniya'daki genel merkezi, 10 Mart 2023 (Fotoğraf:Jim Wilson/The New York Times)

Jim Tankersley / The New York Times

Federal hükümetin geçen ay batan iki bankayı kurtarması, Biden yönetimini ve merkez bankasını Kaliforniya ve New York'taki zengin müşterileri kurtarmakla ve faturayı Orta Amerika'daki banka müşterilerine yüklemekle suçlayan bazı milletvekilleri ve yatırımcıların eleştirilerine neden oldu.

Bir dizi iflası tetikleyebilirdi

Ancak yeni veriler, hükümet yetkililerinin Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın başarısızlıklarını neden sadece müşterileri için değil, aynı zamanda tüm finansal sistem için bir risk olarak ilan ettiklerini açıklamaya yardımcı oluyor. Rakamlar, bu iki bankadaki mevduatlara yapılacak bir hücumun, ülkenin geniş kesimlerinde küçük işletmeleri ve ekonomik faaliyetleri felce uğratacak bir dizi banka iflasını tetikleyebileceğini gösteriyor. 

The New York Times'ın talebi üzerine hazırlanan bankacılık krizinden kaynaklanan coğrafi risklerin analizi Stanford Üniversitesi, Güney Kaliforniya Üniversitesi, Columbia Üniversitesi ve Northwestern Üniversitesi'nden ekonomistler tarafından yapıldı. Sonuçlar, Fed'in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükseltmesi nedeniyle birçok bankanın mali durumunun kötüleştiği tüm bankacılık sisteminde yaygın hasar potansiyelinin devam ettiğini gösteriyor. Bu faiz artışları, birçok bankanın portföylerinde tuttuğu bazı devlet tahvillerinin değerini düşürdü. 

Hasar şu ana kadar kontrol altına alınmış olsa da araştırma, faiz artışlarına karşı savunmasız olan bankalara yönelik daha büyük operasyonların mağaza sahipleri, ev kredisi alanlar ve daha fazlası için mevcut kredilerde önemli bir düşüşe neden olabileceğini gösteriyor.  Araştırmacıların tahminlerine göre bu tür bir kredi felci Missouri, Tennessee ve Mississippi'deki ilçelerin neredeyse yarısını ve Vermont, Maine ve Hawaii'deki her ilçeyi etkileyebilir.

Mali kriz korkusu

Analiz, hükümet yetkililerinin Mart ayındaki o hafta sonu banka kurtarma operasyonlarını düzenlerken ellerindeki anekdotlara ve ön verilere dayanarak ortaya koydukları durumu desteklemeye yardımcı oluyor. Daha geniş çaplı bir mali kriz korkusu artarken, Fed, Hazine Bakanlığı ve Federal Mevduat Sigorta Şirketi, bankalar çöktükten sonra mevduat sahiplerinin tüm paralarına erişebilmelerini sağlamak için birlikte hareket etti. Fed yetkilileri ayrıca mevduat sahiplerinin taleplerini karşılamak için yardıma ihtiyaç duyan bankalara cazip krediler sunacaklarını açıkladı.

Büyük şirketlerin korunmasını sağladı

Bu hamleler, tüm paralarını Silicon Valley Bank'ta tutan Roku gibi büyük şirketlerin, bankanın çöküşüne rağmen tamamen korunmasını sağladı. Bu durum, hükümetin hem banka yöneticileri hem de mevduat sahipleri tarafından riskli davranışları etkin bir şekilde teşvik ettiğini söyleyen milletvekilleri ve analistlerin eleştirilerine yol açtı. 

Analistler, bu hamlelerle bile düzenleyicilerin bankacılık sistemindeki kırılganlıkları kalıcı olarak ele almadığı konusunda uyarıyor. Bu riskler, ülkenin ekonomik açıdan en dezavantajlı bölgelerinden bazılarını, halihazırda başlamış olabilecek küçük işletme kredilerindeki bir geri çekilmeden, ülke genelindeki ilçelerdeki insanlar ve şirketler için krediye kolay erişimi etkili bir şekilde kesebilecek yeni bir mevduat sahibi koşusuna kadar değişen bankacılık şoklarına duyarlı hale getiriyor. Yönetim ve Fed yetkilileri, mevduat sahiplerini kurtarmak için attıkları adımların, mevduat sahiplerinin akınına uğrayabilecek bankalar da dahil olmak üzere mali sistemi istikrara kavuşturduğunu söylüyor.

"Banka sistemi istikrarlı"

Başkan Joe Biden'ın Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard geçen hafta günü Washington'da Semafor medya kuruluşu tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada "Bankacılık sistemi çok sağlam, istikrarlı. Önemli olan, bankaların, banka yöneticilerinin, batan bankaların maruz kaldığı stresin bir kısmını artık görmüş olmaları ve bilançolarını güçlendiriyor olmalarıdır" dedi.

"Çok dikkatli olmalıyız"

Ancak yeni çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, bankaların finansal varlıklarında hızlı bir şekilde büyük değişiklikler yapmalarının tarihsel olarak zor olduğu konusunda uyarıyor. Verileri, daha küçük bankaların son haftalarda yüksek faiz oranlarına maruz kalma risklerini azaltmak için gösterdikleri çabaları hesaba katmıyor. Ancak araştırmacılar, daha küçük ve bölgesel bankaların mevcut ekonomik ortamda, ticari emlak piyasasındaki gerileme de dahil olmak üzere, mevduatlarda yeni bir kaçışa yol açabilecek yeni risklerle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Stanford Graduate School of Business'ta ekonomist olan ve çalışmanın yazarlarından Amit Seru, "Çok dikkatli olmalıyız. Bu topluluklar hala oldukça savunmasız" diyerek uyardı. 

Biden yönetimi yetkilileri, Silicon Valley Bank'ın 10 Mart'ta iflas etmesinden sonraki saatlerde uzun bölgesel banka listesini izliyordu. Veriler ve anekdotlar, mevduat sahiplerinin birçoğundan para çekmek için sıraya girdiğini gösterdiğinde alarma geçtiler.  Araştırmacılar, Silicon Valley Bank'ın, portföylerinde tuttuğu Hazine bonoları gibi menkul kıymetlerin değerini düşüren ve mevduat sahipleri paralarını bankadan çekmek için acele ettiğinde iflasa zemin hazırlayan faiz oranlarındaki hızlı artış risklerine çoğu bankadan daha fazla maruz kaldığını tespit etti.

Faiz artırımıyla bilançolar etkilendi

Ancak 2022 yılına ait federal regülatör verilerini kullanan ekip, Fed'in faiz oranlarını hızla artırmasıyla birlikte geçtiğimiz yıl yüzlerce ABD bankasının bilançolarında tehlikeli miktarlarda bozulma olduğunu da tespit etti. Araştırmacılar, ülke genelindeki küçük bankaların kırılganlıklarının haritasını çıkarmak için, Fed'in faiz artışlarının, mevduatlarının değerine kıyasla, tek tek bankaların varlıklarının değerini ne kadar azalttığını hesapladılar. Bu verileri, banka yetkililerini para toplamak için değerinin altında varlık satmaya zorlayacak bir mevduat kaçışı durumunda bir bankanın batma riskini etkin bir şekilde tahmin etmek için kullandılar. Daha sonra ülkedeki her ilçe için batma riski taşıyan bankaların payını hesapladılar. 

Bu bankalar orantısız bir şekilde düşük gelirli topluluklarda, Siyah ve Hispanik nüfusun yüksek olduğu bölgelerde ve az sayıda sakinin üniversite diplomasına sahip olduğu yerlerde bulunuyor. Bu bankalar aynı zamanda ülkenin en muhafazakar eyaletlerinden bazılarının ekonomik belkemiğini oluşturuyor. Araştırmacılar, Teksas'taki ilçelerin üçte ikisinin ve Batı Virginia'daki ilçelerin beşte dördünün, orta ölçekli bir mevduat kaçışı durumunda bile bankalarının felç edici bir sayısının batabileceğini hesaplıyor.

"Toparlanma henüz tamamlanmış değil"

Seru, hem kredi verme yavaşlamasına hem de potansiyel bir bölgesel banka operasyonuna karşı özellikle savunmasız olan toplulukların aynı zamanda pandemik durgunlukta en çok zarar görenler olduğunu söyledi. Seru, daha küçük bankaların iflas etmesi halinde büyük finans kuruluşlarının bu topluluklardaki herhangi bir kredi boşluğunu hızla doldurmasının olası olmadığını söyledi. Seru ve meslektaşları, hükümeti, bankaların bilançolarını desteklemek için daha fazla sermaye artırmalarını zorunlu kılarak bu toplulukların kırılganlıklarını gidermeye yardımcı olmaya çağırdı. Seru, "Bu mahallelerdeki toparlanma henüz tamamlanmış değil. İstediğimiz son şey de buralarda bir kargaşa yaşanması" dedi.

© 2023 The New York Times Company