03 Temmuz 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.07.2024 13:20 | Son Güncelleme: 01.07.2024 15:59

Bloomberg: Mehmet Şimşek’in açıklamalarının ardından borsa düştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in canlı yayında vergi paketiyle ilgili soruları yanıtladı. Türkiye’nin kamu maliyesini düzenlemek için ek vergilen planladığını yazan Bloomberg, Şimşek’in açıklamalarının ardından Türk hisse senetlerinin düştüğünü belirtti
Bloomberg: Mehmet Şimşek’in açıklamalarının ardından borsa düştü

Bloomberg HT-Habertürk yayınına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yatırımcıların borsa işlemlerinden elde ettikleri karlara olası bir vergi getirilmesinin düşünüldüğünü söylemesinin ardından Türk borsası sert düştü. Borsa İstanbul 100 Endeksi, yerel saatle 11:09 itibariyle %1'e kadar geriledi ve yaklaşık bir haftanın en sert düşüşünü yaşadı.

Geri adım atılmıştı

Piyasanın yön değiştirmesi Şimşek'in canlı yayındaki röportajda hazinenin borsadaki yatırımlardan elde edilen gelirlere yeni vergiler getirmeyi incelediğini söylemesinin ardından geldi. Yetkililer bu fikri ilk olarak geçen ay ortaya atmış, ancak daha sonra piyasaların olumsuz tepkisi karşısında geri adım atmıştı.

Ek vergiler için kampanya

Maliye Bakanı, ülkenin mali durumunu iyi durumda tutmak için kritik öneme sahip olduğunu söylediği ek vergilerin getirilmesiyle sonuçlanacak yeni bir tasarıyı savunmak için halka ulaşma kampanyası yürütüyor. Bakan Şimşek, asgari ücrete bu ay zam yapılması yönündeki halktan gelen çağrılar karşısında “popülist taleplere boyun eğlemeyeceğinin’ sözünü verdi.

Kilit bir risk

Yabancı yatırımcılar, mayıs ayında %75'i aşan tüketici enflasyonunda beklenen yavaşlama için böyle bir ücret artışının kilit bir risk olduğunu sık sık dile getirdiler. Bakan, yetkililer için fiyat artışlarını yıl sonuna kadar %42'nin altına çekmenin önemli bir hedef olduğunu, bunun merkez bankasının 2024 için tahmin yörüngesinin üst ucu olduğunu söyledi. Lira %0,2 yükselerek saat 11:10 itibariyle ABD doları başına 32,6990 seviyesinden işlem gördü. 10 yıllık lira tahvillerinin getirisi 13 baz puan düştü.