08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.01.2024 09:51 | Son Güncelleme: 29.01.2024 14:20

Bloomberg Orta Doğu'daki saldırıların etkisini yazdı: Analistler petrol fiyatları hakkında ne söylüyor?

Üç ABD askerinin öldürülmesi sonrası Orta Doğu'da gerilim yükseldi. Bloomberg'e konuşan analistler ise bölgedeki artan gerginliğin petrol fiyatları üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi
Bloomberg Orta Doğu'daki saldırıların etkisini yazdı: Analistler petrol fiyatları hakkında ne söylüyor?

Ürdün'de ABD askerlerini öldüren bir insansız hava aracı saldırısı ve Kızıldeniz'de bir yakıt tankerine düzenlenen ayrı bir saldırı, enerji üretimi ve küresel ticaret için kilit öneme sahip bölgede gerilimin tırmanmasına neden oldu.

Beyaz Saray, ABD askerlerine yönelik saldırıdan İran destekli savaşçıları sorumlu tutarken Tahran bunu yalanladı, Husi isyancılar ise gemiye yönelik saldırının sorumluluğunu üstlendi. İşte analistlerin ve Asyalı bir petrol rafinerisinin petrol piyasasının görünümü ve etkisi hakkında söyledikleri:

Mizuho Bank

Bankanın Japonya dışı Asya baş ekonomisti Vishnu Varathan, petrol piyasasının bir dizi arz yönlü riske maruz kaldığını söyledi. Varathan, "Talepte gördüğümüz herhangi bir yumuşamaya rağmen, jeopolitik durum petrol fiyatlarında daha fazla yukarı yönlü risk oluşturacak şekilde şekilleniyor gibi görünüyor" dedi.

Sanford C. Bernstein

Hong Kong merkezli kıdemli analist Neil Beveridge, "Buradaki en büyük koz, ABD ve müttefiklerinin ham petrol ihracatının günde 1,5 milyon varile çıktığı İran'a karşı daha güçlü bir adım atmaya karar verip vermeyeceği. Yaptırımların yeniden sıkılaştırılması petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yaratabilir" ifadelerini kullandı.

Rapidan Enerji Grubu

Şirketin başkanı ve kurucusu ve eski bir Beyaz Saray yetkilisi olan Bob McNally, Ürdün'deki ABD birliklerine yönelik saldırının petrol piyasasında İran etkisi oluşturmasına neden olabilecek tırmanma merdiveninde önemli bir hamle" olduğunu söyledi.

Vanda Insights

Şirketin Singapur merkezli kurucusu Vandana Hari, "Asıl soru şu: Brent'in neden 90 dolar ya da üzerine çıktığını görmedik? Fiyatların fırlaması için Orta Doğu petrol sevkiyatına ya da petrol üretim altyapısına doğrudan bir saldırı olması gerekir" değerlendirmesini yaptı. Küresel gösterge Brent ham petrolü Asya'daki erken işlemlerde yüzde 1,5'e kadar yükseldikten sonra bu kazançların çoğunu kaybederek varil başına 84 dolar civarında işlem gördü.

Again Capital

Şirketin kurucu ortağı John Kilduff, "Aktörlerin hiçbiri tam anlamıyla bir savaş istemiyor. Petrol hala akıyor, hiçbir petrol sahası hedef tahtasına oturmadı ve hala Süveyş Kanalı'na giden gemiler görüyoruz. Gerginliğin azalacağına dair herhangi bir işaret olursa fiyatlar geri çekilecektir" diye konuştu.

SK Innovation 

Güney Koreli rafinerici SK Innovation'ın şirket politikası gereği isminin açıklanmasını istemeyen bir sözcüsü, Husilerin petrol tankerlerini hedef almaya devam etmesi halinde navlun ve sigorta maliyetlerinin daha da artacağını söyledi. İşleyici şu anda petrol yükü tedarik etmek için Kızıldeniz rotasını kullanmadığını aktardı.