20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.08.2024 12:04 | Son Güncelleme: 29.08.2024 12:16

Bloomberg OVP'deki olası değişiklikleri yazdı: Büyüme tahmini düşürülecek, enflasyon yükseltilecek

Bloomberg'e konuşan bir kaynağa göre gelecek ay açıklanması beklenen yeni i Orta Vadeli Programda, büyüme tahmininin düşürülecek. Yılsonu enflasyon tahmininin ise 10 puan artırılacağı öne sürüldü
Bloomberg OVP'deki olası değişiklikleri yazdı: Büyüme tahmini düşürülecek, enflasyon yükseltilecek

Türkiye, yükselen enflasyonu dizginlemeye çalışırken bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini düşürecek. Yetkililerin hükümetin yeni Orta Vadeli Programda ne kadarlık bir revizyon açıklayacakları belli değil ancak enflasyona odaklanırken bile keskin bir yavaşlamadan kaçınmak istiyorlar. Planlar hakkında bilgi sahibi olan ve rakamlar henüz kamuoyuna açıklanmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen bir kişiye göre, gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme tahminleri bu yıl için yüzde 4 ve 2025 için yüzde 4,5 olan mevcut tahminlerden daha düşük olacak. 

Bu revizyonların boyutu, yetkililerin fiyat artışlarını engellemek için büyümeyi ne ölçüde feda etmeye istekli olduklarını ölçmeye çalışan yatırımcılar için çok önemli olacak. Merkez Bankası son beş aydır faiz oranını yüzde 50'de sabit tutarken, enflasyon hala resmi hedefin 12 katı olan yüzde 60'ın üzerinde seyrediyor. Garanti BBVA Araştırma'nın e-postayla gönderdiği bir rapora göre muhtemelen eylül başında açıklanacak olan yeni üç yıllık görünüm, yetkililerin ekonomide devam eden uyum için sahip oldukları siyasi iradeyi anlamak açısından kilit önem taşıyor. Pazartesi günü açıklanacak olan ikinci çeyrek GSYH verilerine göre Garanti ekonomistleri çeyreklik bazda yüzde 0,5 ila 1 arasında bir daralma bekliyor. Daha düşük büyümeye rağmen, yetkililer 2024 yılı sonunda işsizliğin düşeceğini öngörüyor. 

Planlanan diğer değişiklikler

  • 2025 sonu enflasyonu yüzde 15,2'den yüzde 15-20 aralığına revize edilecek.
  • 2024'e ilişkin yılsonu enflasyonu mevcut yüzde 33 seviyesinden yaklaşık 10 puan yukarı yönlü revize edilecek.
  • Cari açığın GSYH'ye oranı bu yılın sonu için yüzde 3,1 olan mevcut tahminden yüzde 1,5 ila yüzde 2'ye düşürülecek.
  • Bütçe açığının GSYH'ye oranı bu yıl yüzde 6,4'ten yüzde 5'in altına düşürülecek; gelecek yıl için hedef yüzde 3 civarında olacak.