27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2023 16:51 | Son Güncelleme: 05.06.2023 17:25

Bloomberg Şimşek-Erkan görüşmesini yazdı: Piyasa dostu bir rüya takımı olabilir

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde yapılan değişikliklerin ardından Merkez Bankası başkanınında değişeceği konuşuluyor. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, potansiyel bir aday olarak görülen Hafize Gaye Erkan ile görüştü. Bloomberg'e konuşan analistler ikiliyi rüya takımı olarak tanımladı
Bloomberg Şimşek-Erkan görüşmesini yazdı: Piyasa dostu bir rüya takımı olabilir

Yakın kaynaklara göre Merkez Bankası başkanlığı için potansiyel bir aday olan First Republic Bank'ın eski yöneticisi Hafiza Gaye Erkan, bugün yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü. Bloomberg'e, yaklaşık on yıl boyunca Goldman Sachs'ta çalışan Erkan'ın, Şimşek ile görüştüğünü söyleyen kişiler, bilgiler kamuya açık olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemediler. Şimşek'in ofisi konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi ekibini yenilediği bir dönemde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yerine kimin geçeceği piyasa için kritik önem taşıyor. Erdoğan'ın son yıllarda uyguladığı geleneksel olmayan politikalar, yatırımcıların ülkeyi terk etmesine ve son on yılların en kötü enflasyon krizinin yaşanmasına neden oldu. 

gazeteoksijen.com cuma günü Mehmet Şimşek'in kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olacağını, ABD’de son anda bir değişiklik olmazsa 'Müthiş Türk kızı' olarak tanınan, yatırım bankalarının Rolls-Royce'u olarak kabul edilen Goldman Sachs gibi finans devleri ile çalışan Hafize Gaye Erkan'ın ise Merkez Bankası'nın yeni başkanı olacağını yazdı. Oksijen'in duyurduğu gibi Şimşek cumartesi günü Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirildi.

Seçilmesi halinde Erkan, Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı olacak. Mart 2021'de Kavcıoğlu göreve getirilmeden önce üç kez başkan değiştirildi. Bank of Singapore'un Dubai merkezli sabit gelir araştırma müdürü Todd Schubert, "Türkiye Merkez Bankası başkanının bağımsızlığı ve prestiji son yıllarda azaldı. Erkan'ın merkez bankası başkanı ve Şimşek'in maliye bakanı olarak bir araya gelmesi piyasa dostu bir rüya takımı olarak görülebilir" ifadelerini kullandı. Yaklaşık bir buçuk yıl önce First Republic'ten sürpriz bir şekilde istifa eden Erkan, New York merkezli ticari gayrimenkul kredisi veren Greystone'un CEO'su oldu, ancak birkaç ay sonra ayrıldı.

Erkan dışında Türkiye Merkez Bankası'nın başına geçmeye aday başka bir isim kamuoyuna açıklanmadı. Kavcıoğlu'nun görev süresi 2025 yılına kadar devam ediyor. LinkedIn sayfasına göre Erkan, Princeton Üniversitesi'nden finans mühendisliği ve uygulamalı matematik alanında doktora derecesine sahip. First Republic'te başkan ve baş yatırım sorumlusu gibi görevlerde yaklaşık sekiz yıl geçirdi.

Faiz tartışmaları

Erkan'ın First Republic'ten ayrıldıktan bir buçuk yıl sonra First Republic ABD tarihindeki en büyük ikinci banka iflasını yaşadı. JPMorgan Chase & Co. bölgesel kredi kuruluşu için hükümet öncülüğünde yapılan açık artırmada rakiplerini geride bıraktı. Şimşek ile birlikte Kavcıoğlu'nun halefi, piyasaları yatıştırmak için politikayı nasıl normalleştireceği sorunuyla karşı karşıya kalacak. Erdoğan geçen ay cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmadan kısa bir süre önce CNN'e verdiği demeçte ultra düşük faiz politikasını sürdüreceğini ve bunun sonucunda enflasyonun düşeceğini söylemişti.

Gözler 22 Haziran'da

Kavcıoğlu, Erdoğan'ın faiz oranlarının düşürülmesinin enflasyonu düşüreceğine dair alışılmışın dışındaki inancından hiç sapmadı. Geçen yıl yüzde 86'ya ulaşan fiyat artışına rağmen, onun yönetimindeki Merkez Bankası hiç faiz artışı yapmadı ve görev süresinin başında yüzde 19 olan gösterge faiz oranını %8,5'e düşürdü. Erdoğan tarafından atanmasının hemen ardından Şimşek, Türkiye'nin enflasyonla rasyonel bir temelde mücadele etmeyi öncelik haline getirmekten başka seçeneği olmadığının sinyalini verdi. Bir sonraki faiz belirleme toplantısı 22 Haziran'da yapılacak.