19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.02.2024 12:35 | Son Güncelleme: 10.02.2024 14:22

Bloomberg yazarı: Kadınların yatak odasında Şi’ye yer yok

Çin lideri Şi Cinping, kadınların ulusal hizmetlerini yerine getirebilmeleri için daha fazla bebek sahibi olmalarını istiyor. Bloomberg yazarı Karishma Vaswani, bu çağrının işe yaramadığını ve ülkedeki asıl sorunu örtbas ettiğini yazdı: Herkese yetecek kadar iş yok
Bloomberg yazarı: Kadınların yatak odasında Şi’ye yer yok

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping için yeni yıl zorlu bir başlangıç oldu. Şi, Tayvan'ın demokrasi yanlısı parti lideri Demokratik İlerici Parti'den Lai Ching-te'nin seçim zaferiyle, borsadaki bozgunla ve ekonomideki durgunluk belirtileriyle uğraşmak zorunda kaldı. Vatandaşlar her ne kadar bu durumdan rahatsız olsa da hızla üzeri kapatıldı. Öyle ki, bu hafta, ülkenin gençleşmesi için hazırlanan ‘Xi Jinping'in Kültür Düşüncesi’ne yeniden odaklanıldı.

Komünist Parti kadınların rahimlerini kontrol etmeye çalışıyor

Bu Şi için büyük bir atılım ve ülkeyi kendi imajına göre yeniden şekillendirme arzusunun bir uzantısı. Ülke lideri, geçtiğimiz ekim ayında kadınların sorumluluklarından bahsetmeye başladı ve kadınların ulusun iyiliği için daha fazla bebek yapmaları gerektiğini söyledi. Ancak kadınların bu talebi reddetmeleri için ellerinden geleni yapmaları gerekiyor. Çin’de Komünist Parti her zaman nüfusun diğer yarısının rahimlerini kontrol etmeye çalıştı. Bunun olmasının gerçek nedeni ise ekonomi; yani iş eksikliği. New York City Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü Xia Ming, diğer bir neden olarak Şi’nin bir erkek şovenist olduğunu söylüyor.

Kadınlar çocukla ilgilenip iş dünyasından çekilecek

Xia, "Ataerkil hiyerarşiye inanıyor ve Çinli kadınları kontrol etmek istiyor" diyerek Şi’nin kadınları mesleki ilişkilerden çekip sadece çocuk büyütmeye odaklanmasını istediğini sözlerine ekledi. Xia, “Bu iki şekilde yardımcı olacaktır: İşsizliğin yüksek olduğu bir dönemde Çinli erkeklere daha fazla fırsat tanıyacak, ancak aynı zamanda Çin demografik bir zorlukla karşı karşıya olduğundan teoride doğum oranının artmasına da yardımcı olacaktır” dedi.

Kadınlar artık taleplerden bıktı

İşsizlik oranı o kadar kötü ki, ülke geçen yıl verileri yayınlamayı durdurdu. Ancak hesaplandığı kriterleri yeniden belirledi ve bu yıl verileri yeniden yayınladı. Bu sefer daha olumlu rakamlarla. İstatistik departmanına göre genç işsizlik oranının aralık ayında %14,9'a yükseldi.

Genç kadınlar artık Şi’nin taleplerinden bıktı ve dinlemeyi bıraktı. Ancak 1,4 milyar nüfuslu ülkede 24 üyeli Politbüro'nun hiçbirinin kadın olmadığı göz önüne alındığında bu politikaya şaşırmamak gerekiyor. Kadınların hırsları ve üretkenliği başarının temel faktörleri. Bu nedenle Xi'nin yatak odalarından çıkması gerekiyor.