27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 14:00 | Son Güncelleme: 10.06.2024 14:05

Bloomberg yazdı: Aramco'nun %60'ı yabancılara gidecek

Suudi Arabistan'ın petrol devi Aramco'nun 11,2 milyar dolarlık hisse satışı ABD ve Avrupa'dan güçlü talep görüyor. Bloomberg, satışın yaklaşık yüzde 60'ının yabancılara tahsis edileceğini yazdı
Bloomberg yazdı: Aramco'nun %60'ı yabancılara gidecek

Saudi Aramco'nun 11,2 milyar dolarlık hisse satışının yüzde 60'ını yabancılara tahsis edecek. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre hisseler ABD ve Avrupa'dan güçlü talep gördü. Söz konusu kişiler, İngiltere, Hong Kong ve Japonya'dan fonların da hisse satışını desteklediğini ve toplamda 65 milyar dolardan fazla değerde sipariş aldıklarını söyledi.

Petrol devinin halka arzı sırasında denizaşırı yatırımcılar değerleme beklentilerini büyük ölçüde karşılayamamış ve hükümeti yerel alıcılara bağımlı bırakmıştı. 29,4 milyar dolarlık halka arzda 106 milyar dolar değerinde talep geldi ve hisselerin sadece %23'ü yabancı alıcılara tahsis edildi.

Yüksek temettüsü dikkat çekiyor

Bu seferki arzın cazibesi dünyanın en büyüklerinden biri olan temettü miktarıydı. Yüksek değerleme ve geri alım eksikliğini göz ardı etmek isteyen yatırımcılar, Bloomberg Intelligence'ın şirkete %6,6'lık bir getiri sağlayacağını tahmin ettiği 124 milyar dolarlık yıllık ödemeyi nakde çevirebilir.

Suudi Arabistan anlaşmayı başlattıktan birkaç saat sonra tüm hisseleri kapsayacak kadar teklif aldı. Perşembe günü kapanan talep toplama süresinin ardından Krallık, fazla tahsisler hariç en az 11,2 milyar dolar gelir elde edecek. Bu da ülkenin ekonomisini dönüştürmesine yardımcı olacak finansmanı sağlayacak.

Krallık ana hissedar olmaya devam edecek

Veliaht Prens Selman, Suudi Arabistan'ın ekonomisini petrolün dışına taşımak için Vizyon 2030 projesini başlattı ve turizmden spora kadar birçok alanda yatırımlar yaptı. Ancak mega projelerinin devam edebilmesi için daha fazla paraya ihtiyaç duyuldu ve Aramco Krallık'ın nakit ihtiyacına can suyu oldu. Suudi hükümeti Aramco'nun yaklaşık %82'sine sahipken, Kamu Yatırım Fonu da %16'lık bir paya sahip. Krallık, arzdan sonra da ana hissedar olmaya devam edecek.