Türkiye yaklaşık iki yıldır şimdiye kadar ki en düşük miktarda altın ithal ederek cari açığın beklenenden daha dar kalmasına yardımcı oldu. Yayınlanan ödemeler dengesi verilerine göre, bir yıl önce yaklaşık 5 milyar dolara ulaşan net külçe ithalatı, Ocak ayında beşinci ayda da azalarak 936 milyon dolara geriledi. Dış dünya ile ticaret ve yatırım akışlarının bir ölçüsü olan cari işlemler hesabı, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmininden biraz daha az, 2,6 milyar dolar açık verdi.
Aralık ayı açığı yukarı yönlü revize edilerek 2.1 milyar dolara yükseltildi. Cari işlemler hesabı üst üste üç aydır kırmızıda olsa da, son rakam 10 milyar doların üzerinde rekor bir açık verdiği Ocak 2023'e kıyasla ciddi bir iyileşme anlamına geliyor. İnsanların enflasyona karşı bir koruma olarak altına yönelmesi nedeniyle külçe altın alımları uzun süredir Türkiye'nin cari hesabını olumsuz etkiliyor.
Altının cazibesi azalıyor
Ancak parasal sıkılaştırma döngüsünün ticari bankalardaki mevduat faizlerini yükseltmesi ve lirayı daha istikrarlı tutmasının ardından altının cazibesi azalıyor. Geçen yıl Mayıs seçimlerinden beri geleneksel ekonomi politikalarına göre hareket eden yetkililerin deyimiyle "sürdürülebilir" bir cari açığı sürdürmek gibi hedeflere yöneldiler. Ticaret açığı Ocak ayında 4,4 milyar dolara gerileyerek bir önceki yılın neredeyse üçte birine düştü.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde büyümenin kompozisyonundaki değişikliklerin Türkiye'nin iyileşen ticaret pozisyonuna katkıda bulunduğunu söyledi. Merkez Bankası'nın üst üste sekiz toplantıda faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 45'e yükseltmesi, yurtiçi harcamaları soğutmaya ve ithalat talebini düşürmeye yardımcı oldu. Bakan Şimşek, uzun süredir lira üzerinde baskı yaratan cari açığın önümüzdeki aylarda yıllık 30 milyar ila 35 milyar dolar arasında daralmasını bekliyor.