22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2024 13:43 | Son Güncelleme: 19.06.2024 13:55

Bloomberg yazdı: Dünyanın en zenginleri arasındaki yarış hız kazandı

Elon Musk, Jeff Bezos ve Bernard Arnault, Bloomberg Milyarder Listesi'nde birincilik için yarışıyor. Dünyanın en zengin üç insanının listedeki yeri 29 Mayıs'tan bu yana tam altı kez değişti
Bloomberg yazdı: Dünyanın en zenginleri arasındaki yarış hız kazandı

Dünyanın en zengin üç milyarderi birincilik için kıyasıya bir yarış içinde. Elon Musk, Jeff Bezos ve Bernard Arnault yılın yüzde 94'ünde Bloomberg Milyarderler Endeksi'nin ilk üç sırasında yer aldılar. Ancak servetlerindeki dalgalanmalar, üçlünün 29 Mayıs'tan bu yana altı kez yer değiştirmesine yol açtı. Musk'ın mart ayı başında birinciliği kaybetmesinden bu yana liste sabit kalırken bu kadar sık değişmesi sık yaşanan bir durum değil. 

Musk'ın maaş paketiyle ilgili tartışma, Fransa'daki erken seçim çağrısı ve durulma belirtisi göstermeyen bir teknoloji hissesi rallisi, sandalye kapmaca oyununu etkiledi. Net serveti 210,1 milyar dolar olan 52 yaşındaki Musk, Bezos'un yerine geçerek mart başından bu yana sadece ikinci kez, pazartesi günü birinci sıraya yükseldi. Tesla hisseleri, hissedarların bir Delaware yargıcı tarafından iptal edilen 2018 ödeme paketini yeniden onaylamak ve şirketin kuruluş eyaletini Teksas'a taşımak için oy kullanmasının ardından geçen hafta yükseldi. Yatırımcılar, ödeme paketinin reddedilmesi halinde Musk'ın şirketten ayrılabileceğinden korktukları için bu durum hisse senedi üzerindeki baskıyı kaldırdı. 

Yapay zeka şirketi de servetini artırdı

Musk ve Tesla'nın yönetim kurulu son iki ayı önlemler için destek toplamakla geçirdi ve özellikle Musk'ı şirketin belirli kilometre taşlarına ulaşmasına bağlı olarak 55.8 milyar dolarlık hisse senedi opsiyonuna hak kazandıran ödeme anlaşmasına vurgu yaptı. Bu opsiyonlar şu anda net servetinin neredeyse dörtte birini oluşturuyor. Musk'ın serveti, yapay zeka girişimi xAI'a 24 milyar dolardan fazla değer biçen yeni bir finansman turuyla da arttı. Bloomberg'in servet endeksi, Musk'ın, sohbet robotu Grok'u eğitmek için X'teki sosyal medya paylaşımlarından elde edilen verileri kullanan şirketin yüzde 65'ine sahip olduğunu tahmin ediyor.

Arnault'u seçim kararı vurdu

Bu arada Arnault, son üç ayın çoğunu birinci sırada geçirdikten sonra kısa süre önce 200,4 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sıraya düştü. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sürpriz seçim çağrısının ülke piyasalarını son yılların en kötü haftasına sürüklemesinden bu yana 75 yaşındaki Arnault'nun net serveti yaklaşık 13 milyar dolar azaldı. Servetinin büyük bir kısmını dünyanın en büyük lüks mal üreticisi olan LVMH'den elde ediyor.

Amazon.com'un kurucusu 60 yaşındaki Bezos, şu anda 206,6 milyar dolarlık net servetiyle Bloomberg'in servet endeksinde ikinci sırada yer alıyor. Amazon hisselerinin rekor seviyelere yakın işlem görmesiyle 29 Mayıs'tan bu yana üç kez zirveye yerleşti. Hisse senetleri S&P 500 Endeksi'nin bu yılki kazancının yaklaşık dörtte üçünden sorumlu olan büyük teknoloji şirketlerindeki daha geniş bir ralliden yararlandı.