29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.07.2023 11:56 | Son Güncelleme: 04.07.2023 15:34

Bloomberg yazdı: Dünyanın en zenginleri yılın ilk yarısında 852 milyar dolar kazandı

2023'ün ilk yarısında dünyanın en zengin insanlarının servetleri toplam 852 milyar dolar yükseldi. Milyarderler arasında en çok kazanan, geçen ay dünyanın en zengin insanı ünvanını yeniden kazanan Elon Musk oldu
Bloomberg yazdı: Dünyanın en zenginleri yılın ilk yarısında 852 milyar dolar kazandı

Dünyanın en zengin 500 kişisi 2023'ün ilk yarısında servetlerine 852 milyar dolar ekledi. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Bloomberg Milyarderler Endeksi'nin her bir üyesi geçtiğimiz altı ay boyunca günde ortalama 14 milyon dolar kazandı. Bu, ekonominin Covid kaynaklı bir çöküşten toparlandığı 2020'nin son yarısından bu yana milyarderler için en iyi yarı yıl oldu.

Yapay zeka teknoloji hisselerini yükseltti

Kazançlar, yatırımcıların merkez bankalarının faiz artışlarının, Ukrayna'da devam eden savaşın ve bölgesel bankalardaki krizin etkilerini savuşturmasıyla geniş bir borsa rallisine denk geldi. S&P 500 yüzde 16, Nasdaq 100 ise yüzde 39 artışla, yapay zeka konusundaki yatırımcı çılgınlığının teknoloji hisselerini yükseltmesiyle, tarihinin en iyi ilk yarısını geçirdi. 

Elon Musk ve Mark Zuckerberg bir kafes dövüşü karşılaşması planlamaya çalışırken Tesla CEO'su dolar bazında zirveye çıktı. Dünyanın en zengin insanı olan Musk, bu yıl 30 Haziran'a kadar net servetine 96,6 milyar dolar eklerken, Meta Platforms CEO'su Zuckerberg 58,9 milyar dolar kazandı.

En çok kaybeden Adani

Gautam Adani'nin net serveti altı aylık dönemde 60,2 milyar dolar azalarak en çok kaybeden kişi oldu. Adani Group'un başkanı olan Adani ayrıca, açığa satış yapan Hindenburg Research'ün holdingini muhasebe sahtekârlığı ve hisse senedi manipülasyonu yapmakla suçlamasının ardından 27 Ocak'ta yaklaşık 20,8 milyar dolar kaybederek milyarderler arasında bir günlük en büyük kaybı yaşadı.

Nathan Anderson tarafından kurulan Hindenburg, bir başka milyarderin net servetini de düşürdü: Carl Icahn. Icahn Enterprises, Hindenburg'un hisseleri açığa sattığını açıklamasının ardından bir günlük en sert düşüşünü yaşadı ve hisse senedinin sahip olduğu varlıklara göre önemli ölçüde aşırı değerlendiğini söyledi. Icahn'ın net serveti yüzde 57 oranında düşerek Bloomberg Milyarderler Endeksi'nin herhangi bir üyesi için bu dönemdeki en büyük düşüşü kaydetti. Musk için, Tesla hisselerinin Pazartesi günü New York'ta yüzde 6,9 artarak servetine 13 milyar dolar daha eklemesiyle servet kazanımları Temmuz ayına da yayıldı.