08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.12.2023 15:11 | Son Güncelleme: 24.12.2023 15:24

Bloomberg yazdı: Halka arz patlaması etkisini kaybetmeye başladı

Son dönemde Türkiye'de yaşanan halka arz patlaması kan kaybetmeye başladı. Hisse senetlerinde son zamanlarda yaşanan düşüşler nedeniyle yatırımcıların iştahını kaybedeceği tahmin ediliyor
Bloomberg yazdı: Halka arz patlaması etkisini kaybetmeye başladı

Türkiye'nin ilk halka arzları bu yıl Avrupa'nın büyük piyasalarını geride bırakarak bölgenin en iyi performans gösterenleri arasında yer aldı ancak hisse senedi kazançları daha az güvenilir hale geldikçe yerel yatırımcı iştahı azalma belirtileri göstermeye başlıyor. Ülkenin halka arz patlaması onu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki en büyük listeleme merkezlerinden biri haline getirdi ve bu yıl şimdiye kadar 56 şirket süreci tamamlayarak toplamda yaklaşık 79,8 milyar lira topladı.

Yüzde 20'den fazla geriledi

Bu yılın başlarında halka arz edilen şirketlerin çoğu ilk beş işlem gününde izin verilen maksimum yüzde 61'lik artışı gerçekleştirirken, son dönemde yeni halka arzlar satış fiyatlarının üzerinde kalmakta zorlanıyor. Borsa İstanbul Halka Arz Endeksi Eylül ayındaki zirvesinden bu yana yüzde 20'den fazla geriledi.
ICBC Turkey Yatırım Araştırma Müdürü Burak İşyar, "Halka arz hisselerinde birkaç gündür devam eden ralliler yavaşlıyor gibi göründüğü için iştah azalmaya başlayabilir ki bu da halkı arzlara katılmaya çeken ana şeydi. Bununla birlikte, bu tür yavaşlamalar daha önce de yaşandı, bu nedenle halka arz katılımcılarının sayısı azaldıkça benzer bir eğilimin yeniden canlanıp canlanmayacağını henüz göremiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kasım ayında yüzde 62'ye ulaşan yüksek enflasyon, sıradan vatandaşları tasarruflarındaki erozyonu telafi etmek için hisse senedi yatırımına yönelttiğinden, yeni kote edilen hisselere yatırım yapmak özellikle son birkaç yılda popüler hale geldi.

Yatırımcı dalgalanması

Yerel yatırımcıların hisse senedi piyasasına akın etmeye başladığı 2020'nin başından bu yana, halka arz endeksi özellikle 2022'nin ikinci yarısında ve bu yılın üçüncü çeyreğinde hızlı bir yükseliş gösterdi. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun verileri, hisse senedi yatırımcılarının sayısının geçtiğimiz yıl iki kattan fazla artarak Aralık ayında 8,6 milyona ulaştığını gösteriyor.

Ancak bu eğilim, piyasaya çıkan en son hisse senedi olan Avrupakent'in ilk işlem gününde düşmesiyle birlikte tükenme belirtileri gösteriyor. Bu ay tamamlanan yedi halka arzdan beşi halka arz fiyatlarının altında işlem görüyor. Son iki yılda halka arz edilen şirketlerin bir göstergesi olan Halka Arz Endeksi, bu yıl yüzde 67 artarak genel piyasadan daha iyi performans göstermiş olsa da, 2019'dan bu yana en küçük yıllık kazancına doğru ilerliyor. Buna karşılık, Türkiye'nin ana hisse senedi piyasası ölçütü olan Borsa İstanbul 100 Endeksi yılbaşından bugüne yüzde 41 artış gösterdi.