03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2023 11:16 | Son Güncelleme: 25.07.2023 11:24

Bloomberg yazdı: Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ilk kez yatırımcıların karşısına çıkacak

Bu hafta perşembe günü Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon raporunu açıklayacak. Bloomberg göreve geldiğinden beri ilk kez kamuoyu karşısına çıkacak Erkan'ın yatırımcıları ikna etmek için ilk şansının bu toplantı olacağını yazdı
Bloomberg yazdı: Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ilk kez yatırımcıların karşısına çıkacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan, tüketici enflasyonu ve para politikasına ilişkin görüşlerini açıklayacağı bu hafta ilk kez kamuoyunun karşısına çıkacak. Perşembe günkü toplantı, Hafize Gaye Erkan'ın yatırımcıları, yükselen enflasyonu dizginlemek için ciddi bir girişimde bulunduğuna ikna etmek için ilk şansı olacak.

TCMB'den yapılan duyuruya göre Başkan Erkan, Enflasyon Raporu 2023-3'ün tanıtımı amacıyla 27 Temmuz Perşembe günü saat 10.30'da TCMB İdare Merkezi'nde bir bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. Erkan etkinliğe biraz ivmeyle giriyor. Körfez yatırımcılarının 50 milyar dolardan fazla yatırım sözü vermesinin ardından Türkiye'nin dolar borcu en son iki yıl önce görülen seviyelerde işlem görüyor. Beş yıllık kredi temerrüt swapları Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı oylamasından bu yana 250 baz puandan fazla düştü ve Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde iyileşme işaretleri var.

"Çok temkinli davranıyor"

Ancak hikayenin başka bir tarafı daha var. Merkez Bankası, Erkan'ın göreve gelmesinden bu yana aldığı iki faiz kararıyla (toplam 900 baz puanlık artış) piyasaları hayal kırıklığına uğrattı ve birçok gözlemci Erkan'ın çok temkinli davrandığını söylüyor. Halihazırda yüzde17,50 olan politika faizi, yüzde 40'a yaklaşan yıllık enflasyonun çok uzağında kalıyor. Bütçeyi dengelemek için yapılan son vergi artışları ve liranın değer kaybı, parasal sıkılaştırma talebi yavaşlatmaya başlamadan önce tüketici fiyatlarını muhtemelen daha da yükseltecek. 

Bloomberg anketine katılan analistlerin beklentilerinden daha düşük olan geçen haftaki 250 baz puanlık faiz artışının ardından Fitch Ratings, "Son yıllarda oluşan makroekonomik ve finansal piyasa çarpıklıklarının kapsamı ve karmaşıklığı, Merkez Bankası'nın kademeli yaklaşımını kısmen açıklayabilir" dedi. Fitch'in açıklamasında, "Ancak bizim görüşümüze göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz oranları hakkındaki görüşleri ve Mart 2024 yerel seçimleri de dahil olmak üzere devam eden siyasi adımlar, daha kararlı bir politika değişikliği için kapsamı sınırlayabilir" ifadeleri yer aldı.