11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.08.2023 10:58 | Son Güncelleme: 04.08.2023 12:59

Bloomberg yazdı: Merkez Bankası Boğaziçi mezunlarına emanet

Türkiye'nin yeni ekonomi politikalarına Boğaziçi Üniversitesi mezunları yön verecek. Bloomberg yeni atanan başkan yardımcıları ve Hafize Gaye Erkan ile birlikte Boğaziçi mezunlarının, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nda çoğunluğu oluşturduğunu yazdı
Bloomberg yazdı: Merkez Bankası Boğaziçi mezunlarına emanet

Yeni ekonomi politikalarına yön verecek isimlerin önemli bir ortak noktası var. Geçen hafta Merkez Bankası'na atanan üç yeni başkan yardımcısı ve başkan Hafize Gaye Erkan, Türkiye'nin en prestijli okullarından biri olan Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun oldu. 

Mezunların para politikasının belirlenmesindeki yeni büyük rolü, ABD'den Avustralya ve Brezilya'ya kadar merkez bankacıları yetiştiren Massachusetts Institute of Technology gibi ABD üniversitelerinin sahip olduğu etkinin daha küçük ölçekli bir örneği. 1863'te kurulan bir Amerikan kolejinden evrilen Boğaziçi, batı eğilimli liberalizmiyle tanınıyor.

Boğaziçi protestoları

ABD merkezli haber sitesi Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanmasına atıfta bulunarak haberinde, "2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın okula yeni bir rektör atamasıyla okulda hükümet etkisinin öne çıkacağına dair endişe duyan öğrenciler protestolara başladı" ifadelerine yer verdi. Protestocular tutuklandı ve Erdoğan onları terörizmle suçladı. Rektör daha sonra görevden alındı. Şimdi Boğaziçi mezunları yedi üyeli Para Politikası Kurulu'nda çoğunluğa sahip. İki koltuk ise boş.

Başkan Erkan 2001 yılında endüstri mühendisliği bölümünden birincilikle mezun oldu. Merkez Bankası web sitesindeki biyografilerine göre, Başkan Yardımcıları Fatih Karahan, Cevdet Akçay ve Hatice Karahan sırasıyla matematik, iktisat ve işletme alanlarında Boğaziçi'nden dereceyle mezun oldular. Hatice Karahan yüksek lisans için okula geri döndü, Akçay ise 1992-2001 yılları arasında Boğaziçi'nde ders verdi.

TCMB Para Politikası Kurulu

  1. Dr. Hafize Gaye Erkan - Boğaziçi Üniversitesi
  2. Prof. Dr. Hatice Karahan - Boğaziçi Üniversitesi
  3. Prof. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu - İstanbul Üniversitesi 
  4. Dr. Osman Cevdet Akçay - Boğaziçi Üniversitesi
  5. Dr. Fatih Karahan - Boğaziçi Üniversitesi