29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.08.2023 15:46 | Son Güncelleme: 24.08.2023 16:10

Bloomberg yazdı: Merkez Bankası sert hamlelerden yana olduğunun ilk işaretini verdi

Merkez Bankası politika faizini neredeyse son iki yılın en yüksek seviyesine yükseltti. Kararın ardından dolar, euro ve altın düşerken Borsa İstanbul Bankalar Endeksi yüzde 6 değer kazandı. Bloomberg beklentilerin üzerinde bir artış yapan Merkez Bankası'nın kararını yazdı
Bloomberg yazdı: Merkez Bankası sert hamlelerden yana olduğunun ilk işaretini verdi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz oranlarını beklenenden çok daha fazla artırdı. Yeni Para Politikası Kurulu (PKK) yetkilileri yüzde 50'ye yaklaşan enflasyonu kontrol altına almak için daha sert hamlelerden yana olduğunun ilk işaretini verdi. Kararın ardından lira değer kazandı.

Başkan Hafize Gaye Erkan yönetimindeki Para Politikası Kurulu, faiz oranını yüzde 17,5'ten yüzde 25'e çıkararak anket beklentilerinin çok üzerinde bir artış yaptı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin çoğu faizin yüzde 20'ye çıkarılmasını öngörüyordu.

Lirada ralli

Türk varlıkları sıçradı, lira önceki kayıplarını tersine çevirerek dolar karşısında yüzde 2'den fazla değer kazandı ve bir yıldan uzun bir süredir kapanış bazında en büyük artışını gerçekleştirdi. Türk borçlarını temerrüde karşı beş yıl boyunca sigortalamanın maliyeti 400 baz puanın altına düştü ve banka hisseleri yükseldi. Borsa İstanbul Bankalar Endeksi yaklaşık yüzde 6 arttı. 

PPK yaptığı açıklamada "Enflasyondaki düşüşün mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırma sürecinin devam ettirilmesine karar vermiştir" dedi. Faiz oranı Türkiye'deki fiyat artış seviyesinin oldukça altında kalırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayında yeniden seçilmesinden ve yabancı yatırımcıların son yıllarda kaçtığı bir ekonomi için daha ortodoks politikalar sözü vermesinden bu yana üst üste üçüncü artış oldu. 

Yatırımcılar çekingen davranıldığını düşünüyor

Bu, PPK'nın geçen ayın sonlarında üç yeni başkan yardımcısının atanmasından bu yana aldığı ilk karardı. Bu kişiler arasında New York Merkez Bankası'nın eski bir danışmanı ve Türkiye'nin en büyük özel kredi kuruluşlarından birinin eski baş ekonomisti de bulunuyor. Birçok yatırımcı Merkez Bankası'nın hala çok çekingen davrandığını düşünüyor. Enflasyona göre faiz oranlarının negatif bölgede kalmasını bunun kanıtı olarak gösteriyorlar. Türkiye'nin reel faiz oranları dünyadaki en düşük oranlar arasında yer alıyor. ING Bank karar öncesinde yaptığı açıklamada, "Son aylardaki politika sıkılaştırma hızı piyasa beklentilerini hayal kırıklığına uğrattı" dedi.

Erkan'ın yaklaşımı, özellikle geçen ay kendi enflasyon tahminlerini keskin bir şekilde yükseltmesinin ardından, merkez bankasının kredibilitesi açısından önemli riskler oluşturuyor. Başkan, fiyat artışının gelecek yılın ikinci çeyreğine kadar zirve yapmayacağını söyledi, ancak politika faizlerini çok daha hızlı artırma konusunda çok az istekli olduğunu gösterdi.

Banka başka önlemler de aldı. Son düzenlemesi, hesap sahiplerini liradaki herhangi bir zayıflamadan koruyan hükümet destekli bir tasarruf programını hedef aldı. Yetkililer şimdi Kur Korumalı Mevduat hesaplarının normal lira hesaplarına dönüştürülmesini istiyor.  Bloomberg Economics'e göre yeni kurallar gizli faiz artırımı anlamına geliyor ve bankaların zorunlu karşılıklarını artırmaya yönelik daha önceki bir kararın ardından 40 baz puanlık ek bir sıkılaştırma anlamına gelebilir.

Goldman Sachs analistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil bir raporda, "Yeni önlemler muhtemelen lira mevduatlarında daha yüksek oranlara yol açacak. Ancak mevduat faizleri ile politika faizi arasındaki farkın yeniden açılmasıyla birlikte, yeniden dolarizasyon veya fonların geri çekilmesi riski var" ifadelerini kullanmıştı.