09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2023 15:11 | Son Güncelleme: 03.07.2023 15:39

Bloomberg yazdı: Ticaret açığı döviz rezervlerinin azalmasıyla daralıyor

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ihracat haziranda yüzde 10,5 azalışla 20,9 milyar dolar oldu. İhracattaki düşüş ticaret açığının yüzde 35 oranında daralmasına neden oldu. Bloomberg bu durumun döviz talebini rahatlattığını yazdı
Bloomberg yazdı: Ticaret açığı döviz rezervlerinin azalmasıyla daralıyor

Türkiye'nin dış ticaret açığı geçen ay enerji ithalatındaki düşüşe bağlı olarak azaldı. Bu durum, Türk lirasına baskı yapan ve rezervleri boşaltan döviz talebini bir miktar rahatlattı. Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı ön verilere göre Haziran ayında ithalat yıllık bazda yaklaşık yüzde 17 düşüşle 26,3 milyar dolara gerileyerek yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine indi.

İhracatta da yüzde 11'lik düşüşle 20,9 milyar dolara gerileyerek daha az düşüş görüldü. Bakanlık düşüş nedeni  olarak teslimatların durduğu dokuz günlük bayram tatilini gösterdi. Türkiye'nin genel ticaret açığı yıllık yüzde 35 oranında daralarak 5,4 milyar dolara indi. Bu da sürekli yüksek enerji maliyetleri ve yabancı mallara yönelik yerel talebin, para biriminin zayıflamasıyla devletin döviz rezervlerini tüketmesinin ardından göreceli bir rahatlama sağladı. 

Bakanlık, küresel ekonomideki durgunluk ortamında bile ithalatı yavaşlatmak ve ihracatı artırmak için belirtilmemiş ek adımlar vaat ederek önümüzdeki aylarda dengenin iyileşmesini beklediğini söyledi. Yazın düşük gaz talebi enerji faturası için iyiye işaret olsa da, altın artan bir tehdit oluşturuyor. Vatandaşlar arasında popüler bir enflasyondan korunma aracı olan değerli metal ithalatı Haziran ayında da güçlü seyretti ve yıllık bazda neredeyse yüzde 63 arttı.