13 Mayıs 2025, Salı Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 19.10.2023 13:27 | Son Güncelleme: 19.10.2023 13:34

Bozüyük’te Eczacıbaşı’ndan 76.50 milyon euro’luk yatırım

Eczacıbaşı VitrA Bozüyük’te bulunan üretim tesisine ek olarak gömme rezervuarlar tesisini kurdu. Sürdürebilirliğin ve fırsat eşitliğine öncelik verilen tesis, tüm aşamaları tamamlandığında toplamda 76,5 milyon euroluk yatırıma ulaşacak
Bozüyük’te Eczacıbaşı’ndan 76.50 milyon euro’luk yatırım
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Bilecik iline bağlı Bozüyük ilçesinde, üretim, istihdam ve ihracat alanlarında Türkiye’ye katkı sağlayacak yeni yatırımlar yapıldı. Bunlar, Eczacıbaşı topluluğunun VitrA Üretim Kampüsü’nde hayata geçirdiği beşinci seramik sağlık gereçleri fabrikası ve yeni gömme rezervuar üretim tesisi. İki tesisin tüm yapım aşamaları tamamlandığında toplam yatırım tutarı 76.50 milyon euro’yu bulacak. Yatırımın hedefi ise, artan talebi karşılamak, pazarı büyütmek, verimliliği yükseltmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmak. Bundan 4 yıl önce Eczacıbaşı grubu seramik sağlık gereçleri fabrikalarının 4.fazını açtı. 8 ay süren inşa süresinin ardından, son 2 aydır pilot üretim yapan 5.fabrikayla beraber Bozüyük’teki üretim kampüsünün toplam alanı yüzde 50 büyüdü.

Üretim alanı, 275 bini kapalı toplam 469 bin metrekareye, çalışan sayısı 3 bin 664’e yükseldi. Seramik sağlık gereçlerindeki yıllık üretim kapasitesi ise 6.7 milyon adete çıkarken, daha önce Artema armatür fabrikasının içinde gerçekleştirilen gömme rezervuar üretimindeki kapasite yeni tesisle birlikte yılda 2 milyon adete yükseldi. Yeni seramik sağlık gereçleri fabrikasının açılış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın da katılımıyla 18 Ekim Çarşamba günü gerçekleşti.

 Seramik sektörümüz dünyada söz sahibi

Açılışta konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 450'den fazla istihdam sağlayacak bu yatırım ile seramik sağlık gereçlerinde yıllık 2 milyon adet, gömme rezervuarda ise yıllık 1 milyon 200 bin adet ilave üretim kapasitesi oluşacağını belirtip “Son 20 yılda gerçekleştirdiğimiz üretim hamlesiyle seramik sektörümüz dünyada söz sahibi bir konuma erişti. Bugün Avrupa'da seramik sağlık gereçleri üretiminde birinci sıradayken, seramik kaplama malzemeleri ve seramik karo üretiminde ise 3'üncü konumdayız. Yaklaşık 3 milyar dolarlık cirosu ile seramik sektörümüz 1,5 milyar doların üzerinde Türk seramiğini dünyaya ihraç ediyor” şeklinde konuştu.

Cironun yüzde 70’i yurt dışından

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise konuşmasına cumhuriyetin 100.yılında, 80 yılını geride bırakan topluluklarının en köklü kuruluşlarından biri olan Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin 5. Üretim Tesisinin açılışını gerçekleştirmekten duydukları mutluluğu paylaşarak başladı. Ardından, “Eczacıbaşı Yapı Gereçleri 1958'de Kartal’da Türkiye'nin ilk seramik sağlık gereçleri üretimini gerçekleştirdi. Zamanla banyo ürünlerinin tamamını tasarlama ve üretme yeteneği ile bugün Bozüyük üretim tesislerinde cirosunun yüzde 70’inden fazlasını Türkiye dışındaki 75 ülkeden sağlayan global bir organizasyona sahip bulunuyor” şeklinde konuştu.

 Sürdürülebilirlik iş modelinin kalbinde

Yeni tesislerde sürdürülebilirlik ilkesini iş modelinin kalbinde tuttuklarını, Eczacıbaşı şu ifadelerle anlattı: “Üretimde ihtiyacımız olan enerjiyi, yenilenebilir kaynaklardan elde etmek hedefiyle
çatısı altında bulunduğumuz VitrA Üretim Kampüsümüze bu yıl güneş enerjisi santrali kurduk. Aynı zamanda 2022 yılında, I-REC sertifikalı yeşil elektrik satın almaya başlayarak üretimde elektrik kaynaklı karbon emisyonlarımızı sıfırladık. Yeni tesisimiz 6.7 megabayt kapasiteye sahip solar enerjiyle ve yıllık bin 200 tonluk su harcanmasını engelleyen yağmur depolama sistemleriyle faaliyette.”

 Avrupa’daki en büyük 4. üreticiyiz

Eczacıbaşı’nın konuşmasının ardından, seramik sağlık gereçlerinde yerli kaynağın yüzde 82 olduğunu ve sektörde cari fazla verdiklerinin altını çizen Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan, “Eczacıbaşı Yapı Gereçleri olarak, seramik sağlık gereçlerinde 6,7 milyon adet üretim kapasitesine ulaştık. Böylece Avrupa’daki en büyük 4. üretici konumuna yükseldik. Pek çok farklı etken sebebiyle temposunu kaybeden Avrupa pazarları, yeniden büyüme trendine girecek. Oluşacak talebi öncelikli olarak karşılamak için şimdiden hazırız” diye konuştu.

 5 yılda hedef 2 milyon euro üzerinde yatırım

 Avrupa’da, özellikle Almanya ve İngilitere’de etkisi gösteren bu zayıflamayı ABD ve Orta Doğu pazarında dengeleyeceklerini söyleyen Özkan, “Covid sonrası hijyen ve eve yatırım yapma hassasiyetini iyi yakaladık. Türkiye’de şu an fiyat artışı pazarın dinamiklerini belirliyor. Temel hedefimiz enflasyon seviyesinde olması. Ülkemizde seramik sektörü büyüyor. Hedefimiz, 5 yılda 2 milyon euro üzerinde yatırım yapmak” ifadelerinde bulundu.

Çalışanların yüzde 50’si kadın

 Özkan fabrikanın bütün bu katkıları dışında fırsat eşitliği açısından da önemli adımlar attığını açıkladı: “Fabrika çalışanlarımızın yarısı kadın. Yüzde 50 kadın istihdamına ulaşmak bizim için çok önemli. Bu noktaya ulaşmak için kadınların çalışabileceği koşullar yarattık. Bunlar soyunma odalarının dizaynından, yapay zeka-robotik otomasyon sayesinde ağır kaldırmayı engelleyen çalışma alanlarına kadar detaylı bir şekilde planlandı. Aynı zamanda, Bozüyük’te kadınların iş hayatına katılabilmesi için okuma yazma kursları projemiz oldu.”

Bilecik her geçen gün ilerliyor

Özkan’ın ardından sözü alan Bilecik Valisi Şefik Aygöl, sözlerine 77 milyon avroluk bir yatırımla dünyada tek çatı altında en büyük tesisi, en büyük yatırımı yapmış olacak Eczacıbaşı ailesine teşekkür ederek başladı. Eczacıbaşı'nın bugün ilçede bulunduğu ortamdaki tüm tesislerinin arazi büyüklüğünün yaklaşık 914 bin metrekare olduğunu bildiren Aygöl "Kapalı alanı 400 bin metrekareyi aşmaktadır. Her geçen gün Bilecik'in ilerlediğini memnuniyetle görmekteyiz” dedi.

 Bozüyük sanayiye uygun

Törende Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu da konuşma yaptı. Bakkalcıoğlu, Bozüyük’ün sanayiye elverişli bir bölge olduğunu “ Marmara Bölgesi’ndeki büyük sanayi kuruluşları Bilecik’e büyük ilgi gösteriyor. Bozüyük ilçesi hem stratejik konumu hem ulaşım ve yerleşimdeki uyumuyla sanayicileri buraya yerleştiren cazip bir bölge oldu. Bunu fark eden, bölgeye yatırım yapan ilk firma da Eczacıbaşı oldu” şeklinde anlattı.