22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.08.2024 00:01 | Son Güncelleme: 20.08.2024 00:04

Brian Niccol, Starbucks'a transfer olurken dünyalar önüne serilmiş

Geçen haftanın en çok konuşulan konusu kan kaybını durduramayan Starbucks’ın, Chipotle CEO’su Brian Niccol’ü transfer etmesiydi. İlk senesinde 100 milyon dolardan fazla kazanması beklenen Niccol ile imzalanan sözleşmedeki detaylar işin ve yöneticinin büyüklüğünü daha net şekilde gösteriyor
Brian Niccol, Starbucks'a transfer olurken dünyalar önüne serilmiş

Chipotle’ın 50 yaşındaki CEO’su Brian Niccol’ün Starbucks’a transferi duyurulduğunda, kahve zincirinin hisselerinde bir yıldır yaşanan kayıp bir günde telafi edilmişti. Bu artış da 1992’de halka açılan şirketin tarihindeki en büyük günlük yükselişti. Futbol tabiriyle takımı şampiyon yapacak yıldız isim kadroya katılmıştı.

Starbucks’ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na yani SEC’e 11 Ağustos 2024’te gönderdiği 16 sayfalık açıklama bir ABD’de bir CEO nasıl transfer ediliyor bunu gösteriyor.

2022’nin başından bugüne kadar 3 CEO eskiten kuruma kupalar kazandırması beklenen Niccol’ün önüne dünyalar serilmiş.

Kalem kalem gidelim.

Baz maaşı yıllık 1,6 milyon dolar olan Niccol, Chipotle’den ayrılarak uğradığı hak kaybını telafi etmek için 75 milyon dolar alacak.

İmzayla beraber 10 milyon dolar ikramiyeye hak kazanan Niccol, performans hedeflerini de tutturursa ilk yılını 100 milyon dolardan fazla gelirle kapatacak.

Sözleşmesine göre Starbucks’ın hedeflerini tutturması halinde yıllık baz maaşının en az yüzde 225’i en çok yüzde 450’si kadar ek ücret alacak. Bu da en iyi senaryoda ekstradan 7,2 milyon dolar daha demek.

2025 mali yılından itibaren de belirlenen performans kriterlerini (Performans kriterinin yüzde 40’ı satış hedefinden, yüzde 60’ı da faaliyet kârından gelecek) tutturması halinde yılda 23 milyon dolara ulaşan değerde hisse senedi opsiyonu almaya hak kazanacak.

Ve tüm bunları yaparken Starbucks’ın verdiği bir taviz daha var. Şirket merkezi Seattle’da bulunan kahve zinciri, Niccol’e Chipotle’ın merkezinin de bulunduğu ve halihazırda yaşadığı yer olan Newport Beach, Kaliforniya’da kalabileceğini söylüyor. İki nokta arasında yaklaşık 2 bin kilometre mesafe var. Kaliforniya’da kalması durumunda Niccol için bir ofis tutacaklar ve asistan işe alacaklar.

Sürecin başlangıç noktasını da bu hafta Gazete Oksijen’de aktarmıştık. Yönetim Kurulu Başkanı Mellody Hobson, araya bir aracı sokarak Niccol’ü yokluyor. Olumlu sinyal gelince de Avrupa’dan Kaliforniya’ya 25 saatlik yolculuk yapıyor.

16 sayfalık bildirimde Starbucks ve Niccol arasındaki görüşmelerden, tazminat maddelerine, eğer 50 yaşındaki CEO görev süresinde yaşamını yitirirse ailesinin uğrayacağı kazanç kaybını telafi etmek için verilecek tazminata kadar her şey düşünülmüş. Konuya meraklı olanlar muhteşem bir kaynak olarak SEC’e gönderilen belgeyi aşağıya iliştiriyorum. 

Peki büyük bir krizdeyken göreve başladığı Chipotle’ı 8,9 milyar dolarlık bir şirketten 76,5 milyar dolarlık dev haline getiren Niccol’ü neler bekliyor?

Müşteri deneyimi beklenen değişimin boyutunu gösteriyor

Yahoo Finance Editörü Brian Sozzi’nin son dönemde Starbucks’ta karşılaştığı zorluklardan bahsederken anlattıkları 107 milyar dolarlık dev zincirde değişmesi gereken çok şey olduğunu gösteriyor: “Geçenlerde bir havaalanı Starbucks'ındaydım ve sabah basit bir buzlu kahve almam 12 dakika sürdü. Sıradayken şu notları aldım: 1) Tezgahın arkasında iki kişi var. 2) İçecek siparişleri çok karmaşıktı. 3) İnsanların denemek isteyip istemediklerini merak ederek bakmalarına neden olan garip yeni içeceklerle dolu tıka basa dolu menü panoları vardı.”

Bu tablo da aslında sadece sıra bekleyenlerin değil Starbucks’ta çalışanların da hayatını zorlaştırıyor. Yine Sozzi bizim yerimize konuşsun: “Starbucks yönetimi, süper meşgul baristalar için kâbus olan karmaşık içecekleri menüye koymaya devam ediyor. Ve mobil uygulama, Starbucks çalışanlarının hayatlarını daha da zorlaştıran sonsuz bir kişiselleştirilebilir makine haline geldi.”

Sektörü bilenler ve Niccol’ün kariyerine hakim olanlar için, 50 yaşındaki yönetici yine futbol tabiriyle ‘prime döneminde’ ve şirkete üç yıl içinde sıçrama yaptırabilir.

Aldığı en iyi tavsiye: Soru sor

Niccol’den ilk dersimizi alarak, yeni CEO’ya merhaba diyelim. Aldığı en iyi iş tavsiyesi şuymuş: “Soru sormaktan korkma.” Ama sorduğunuz sorunun da kıymeti olmalıymş. Soru sormak için sormanızın mantıksız olduğunu ekliyor: “Ortadaki konu hakkında bilgi sahibi olmak için soru soracak kadar rahat ve özgüvenli olmalısınız. İster yeni bir çalışan, ister 20 yıldır şirkette çalışan biri olun, soru sormak hâlâ aktif olarak öğrendiğinizi, meraklı olduğunuzu ve önemsediğinizi gösterir. Soru sormuyorsanız, büyük olasılıkla umursamıyorsunuzdur ve o kadar meraklı değilsiniz demektir. Ve biliyor musunuz, muhtemelen oradan ayrılma zamanınız da gelmiştir.”