29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.04.2023 13:19 | Son Güncelleme: 09.04.2023 16:49

Bu haftanın en büyük kaybeden milyarderi: Elon Musk'ın serveti 15 milyar dolar düştü

Forbes'un yılın en zenginleri arasında yer alan birçok isim bu hafta servetlerini artırdı. Ancak Sergey Brin, Mark Zuckerberg gibi isimlerin serveti yükselirken haftanın en büyük kaybedeni Tesla'nın CEO'su Elon Musk oldu
Bu haftanın en büyük kaybeden milyarderi: Elon Musk'ın serveti 15 milyar dolar düştü

Tesla hisselerindeki yüzde 11'lik düşüş, CEO Elon Musk'ın servetinden milyarlarca doları silerken, diğer bazı Silikon Vadisi milyarderlerinin net serveti arttı.  Musk, Cuma günü sona eren haftada 14,5 milyar dolar kaybetti. Bu kayıp Twitter'ın sahibinin servetinde yüzde 7'lik bir düşüşe neden olarak 187,9 milyar dolara indirdi.  Musk, Bu hafta tüm milyarderler arasında brüt ve yüzde bazında en büyük düşüşü yaşadı. 

Pazar günü yayınlanan üç aylık raporda araç envanterinin bu yılın başlarında arttığı ortaya çıkınca Tesla yatırımcıları şirketin kâr beklentilerini azalttı ancak Musk açık ara ABD'nin en zengin, dünyanın ise ikinci en zengin insanı olmaya devam ediyor. LVMH başkanı Bernard Arnault, 223,1 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengini insanı ancak o da bu hafta lüks imparatorluğunun hisseleri düşerken 2,7 milyar dolar değer kaybetti.

Haftanın kazananları

Google'ın kurucu ortakları Sergey Brin ve Larry Page haftanın kazananlarının başında yer alırken, Google'ın ana şirketi Alphabet'in hisseleri yüzde 5 yükselirken Brin ve Page'in servetleri yaklaşık 3,5 milyar dolar arttı. Oracle Yönetim Kurulu Başkanı Larry Ellison'ın serveti 2,2 milyar dolar ve Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in serveti de 1,4 milyar dolar artarak şirketlerinin hisselerinin yüzde 3 ve yüzde 2 yükselmesiyle en çok kazananlar arasında yer aldı. 

"Tesla yatırımcıları bağışıklık kazandı"

Geçen yıl Twitter'ı 44 milyar dolar değer biçerek satın alan ve daha sonra CEO'su olan Musk, Twitter'ın başında özellikle dramatik bir hafta geçirdi. Sitenin eski doğrulama sürecini baltaladı, Twitter'da token'ın logosunu öne çıkardı, NPR ve New York Times'a saldırdı. Wedbush analisti Dan Ives'e göre, Musk'ın Twitter'daki tartışmalı hareketleri geçen yıl Tesla'nın hisse fiyatını düşürmüş olsa da elektrikli araç devinin son düşüşünün liderinin davranışlarıyla ilgisi yok. Ives Çarşamba günü Forbes'a gönderdiği e-postada, "Tesla yatırımcıları artık Musk'ın Twitter dramasına karşı bağışıklık kazandı ve bu da hisse senedi üzerinde arka plan gürültüsü olmaya devam ediyor" dedi.

Değeri 600 milyar dolara düştü

Tesla hisseleri, Musk'ın Twitter'da yüzde 9,2 hisse aldığını açıkladığı 4 Nisan 2022'den bu yana yüzde 52 değer kaybetti. FactSet verilerine göre bu, S&P 500'de listelenen ve piyasa değeri 15 milyar doların üzerinde olan herhangi bir şirketteki en büyük düşüş. Forbes'a göre Musk'ın net serveti geçtiğimiz Nisan ayından bu yana 100 milyar dolardan fazla azalırken, Tesla'nın piyasa değeri yaklaşık 1,2 trilyon dolardan 600 milyar doların altına düştü.