Cezayir Enerji ve Madenler Bakanı Muhammed Arkab, yaptığı açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun 5 Ekim'de aldığı kararları gözden geçirmenin gündemde olmadığını belirtti. OPEC+ grubu kararlarının toplantılarda tüm üyelerin onayıyla şeffaf şekilde alındığını kaydeden Arkab, OPEC+ üretim oranlarındaki düzenlemelere dair spekülasyonların petrol piyasalarının işleyişini etkileyebileceğini ifade etti.
Öte yandan Irak Petrol Bakanı Heyan Abdulgani de yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin petrol fiyatlarının düşmesinin önüne geçen ve petrol piyasalarında istikrar ile dengeyi koruyan anlaşmaları desteklediğini belirtti. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt de konuya ilişkin açıklamalarında, OPEC ve OPEC+ grubunun petrol üretimini artıracağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını bildirmişti. ABD'nin The Wall Street Journal gazetesi, OPEC+ grubu üyelerinin günlük petrol üretimini 500 bin varil artırılması yönünde görüşmeler yaptığını iddia etmişti.
Ne olmuştu?
OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, Avusturya'nın başkenti Viyana'da 5 Ekim'de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.
Bu karar üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, 11 Ekim'de ABD Başkanı Joe Biden'ın, Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan ise ülkesinin ABD ile stratejik ilişkilere sahip olduğunu ve ham petrol üretiminde azaltmaya giden OPEC+ kararlarının ekonomik nedenlerle alındığını ifade etmişti.
OPEC+ kararının siyasi olduğu ve Ukrayna-Rusya Savaşı'nda Rusya'ya destek anlamına geldiğine ilişkin yorumlar yapılmış ve eleştirilerden en büyük payı örgütün önde gelen ortağı durumundaki Suudi Arabistan almıştı.
Kaynak: AA