13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.10.2024 22:17 | Son Güncelleme: 12.10.2024 22:33

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karatepe: AKP ülke savunmasını 750 liraya muhtaç etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karatepe, limiti 100 bin lirayı geçen kredi kartlarından Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na 750 lira katkı payı alınmasını da içeren teklifle ilgili "Getirilmek istenen ek vergiler, AKP’nin ülke savunmasını 750 liraya muhtaç ettiğinin açık bir göstergesidir" dedi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Karatepe: AKP ülke savunmasını 750 liraya muhtaç etti

CHP'nin hazine ve maliye politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı Yalçın Karatepe, limiti 100 bin lirayı geçen kredi kartlarından Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na 750 lira katkı payı alınmasını da içeren yeni vergi paketiyle ilgili açıklama yaptı. Karatepe, “Bu vergi politikası, halkın sırtına yeni yükler eklemekle kalmıyor, aynı zamanda ekonomik güvenliği de tehdit ediyor. Güvenlik, vergi toplama aracı değildir; bu devletin asli görevidir ve bunun yükünü halka yüklemek, sadece zayıf yönetiminizin açıklarını kapatmaya yönelik bir adımdır. Savunma sanayisi için yeni vergiler toplamak, toplumun güvenlik kaygılarını kullanarak vatandaşı sömürmektir" ifadelerini kullandı. 

Söz konusu düzenlemede 'vergi' yerine 'katılma payı' ibaresinin kullanıldığına dikkati çeken Karatepe şu görüşleri paylaştı: "Mevcut düzenlemeye göre katılma payı, kanunun belirlediği esaslar çerçevesinden belli hizmetlerden faydalananlardan alınan payı ifade eder. Niyetleri gayet açık: yapmak istedikleri bu düzenlemeyle, vatandaşa ‘Size güvenlik hizmeti sunuyoruz, bu hizmet karşılığında da ödeme yapın’ diyorlar. Yapılmak istenen düzenleme, getirilmek istenen ek vergiler, AKP’nin ülke savunmasını 750 liraya muhtaç ettiğinin açık bir göstergesidir. Bir taraftan garanti ödemeler kapsamında milyarlarca dolarlık ödemeleri yapanlar, diğer taraftan vatandaşa ‘Eğer güvende hissetmek istiyorsan 750 lira vermek zorundasın’ diyorlar. Nereden baksan tutarsız, nereden baksan anlamsız."

Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na ayrılacak kaynakların yeni vergilerle oluşturulmasının toplumda güven kaybına yol açacağını savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı, “Savunma sanayi gibi hassas bir alanı kullanarak halktan yeni vergiler toplamak, vatandaşın devlete olan güvenini zedeler. Eğer gerçekten savunma sanayini modernize etmek gibi bir ihtiyaç varsa, bu bütçe içinde zaten sağlanmalıdır. Ancak bu adım, ekonomik çöküşe çare bulamayan iktidarın bir bahanesidir” dedi.

"Bu vergiler ekonomik çıkmazın doğal sonucudur"

Vergi adaletsizliği toplumsal huzursuzluğu artırdığını dile getiren Karatepe şöyle devam etti: "Noter ücretlerinden gayrimenkul işlemlerine kadar her alana ek vergiler koymak, gelir dağılımındaki uçurumu derinleştirir ve zaten zor durumda olan orta gelirli ve dar gelirli vatandaşlarımızı daha da zora sokacaktır. Tüketimi kısarak ekonomiyi büyütemezsiniz. Kredi kartlarından alınacak ek vergiler, harcamaları ve tüketimi düşürür. Ancak bu, ülke ekonomisinin can damarlarından birini kesmek demektir. Vatandaş harcama yapamayınca işletmeler kapanır, işsizlik artar ve ekonomi daha da küçülür. Bu vergiler ekonomik çıkmazın doğal sonucudur. Kalıcı çözümler üretilmediği sürece vergi yükü artacak, vatandaş daha fazla yoksullaşacak. Hükümet, kısa vadeli bütçe açıklarını kapatmaya çalışıyor, ama uzun vadede bu politikalar ülkenin ekonomik temellerini zayıflatacaktır."

"Zenginleri vergilendirin"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslenen Karatepe,  "Artık yeter, inin vatandaşın sırtından. Kredi kartı sahibi olmayı vergilendirmenin savunulabilir bir tarafı yoktur. Kredi kartı kullanan ve 1,6 trilyon lirayı aşan kart borcu olan vatandaştan yüzde 30 oranında vergi(KKDF ve BSMV) alıyorsunuz. Geliri yetmediği için borçlanmak zorunda kalan insanların hayatlarını daha zorlaştıracağınıza, gidip zenginleri vergilendirin" ifadelerini kullandı.