12 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.10.2024 12:59 | Son Güncelleme: 12.10.2024 13:18

Yeni vergi paketi tepki çekiyor: Kredi kartına katkı payı, kol saatine ÖTV

AK Parti'nin yeni sunduğu kanun teklifinde kredi kartların yönelik yeni katkı payı düzenlemesi tepki çekiyor. limiti 100 bin TL'yi aşan kredi kartlarından savunma sanayii için yıllık 750 TL'lik katkı payı ödeyecek. Drone ve kol saatleri de ÖTV kapsamına alınacak
Yeni vergi paketi tepki çekiyor: Kredi kartına katkı payı, kol saatine ÖTV

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, limiti 100 bin TL'yi aşan kredi kartlarından savunma sanayii için yıllık 750 TL'lik katkı payı düzenlenmesinin gündemde olduğunu belirtti. Düzenlemeye göre noterlerde ise taşınmaz satışlarının noterler tarafından yapılması halinde belirlenen tutarda, ilk defa tescili yapılacak olan araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1500 lira, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı alınacak.

Tepki çeken katkı payı ücreti

AK Parti'nin kanun teklifinde kredi kartlarında yeni katkı payı düzenlemesi yer aldı. AKP’nin Meclis’e sunduğu yasa teklifine göre hükümet kredi kartında 100 bin TL’lik limitin üzerine 750 TL savunma sanayisine aktarılmak üzere yıllık katılma payı getiriyor. 12 maddelik teklifte toplamda yıllık 70-80 milyar TL gelir artırıcı kalıcı hizmet bedeli oluşması öngörülüyor.

Savunma sanayisinde kullanılacak

Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ve Bazı Yasa Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile kredi kartları üzerinden alınacak paylar savunma sanayisinde kullanılacak. Yeni düzenlemeyle ayrıca ilk el araç alımlarında 3 bin TL, ikinci el araç alımlarında 1.500 TL tescil ücreti alınacak. Öte yandan aynı amaçla tapu ve kadastro işlemlerinden taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 lira olarak katılma payı alınacak. Noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı alınacak. Yatırım harcamaları olan şirketlerin bu kalemlerde enflasyon muhasebesinden muaf tutulmalarına yönelik düzenleme de aynı pakette yer aldı. Teklifle motor silindir hacmi 100 cm³’ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kilovat ve altında olan motosikletler, motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınacak. 

Drone ve kol saati ÖTV kapsamına alınacak

Yeni vergi paketi için harekete geçildi. 5 bin TL'den yüksek kol saatlerinden ve drone'lardan ÖTV alınacağı belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek idaresinde maliye yönetimi, kol saatlerinden de vergi alacaklarını duyurdu. Askeri amaç harici kullanılan kol saatlerinden ve drone'lardan artık ÖTV alınacağı açıklandı. ÖTV matrahı 5 bin lira ve üzerinde olan kol saatlerinden de yeni vergi kapsamına dahil edildi. Kol saati lüks tüketim olarak değerlendirildi ve özellikle üst segment saat markalarını satın alan tüketicilere vergi kesileceği belli oldu.

Askeri amaç harici kullanılan ve 5 bin liranın üstündeki her saatten ÖTV vergisi alınacak. Akıllı saatler de kol saati sınıfı olarak değerlendirilirse ÖTV vergisine tabi tutulması mümkün. İnsansız hava taşıtları (drone) da artık Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamına alınacak. Ancak bu düzenlemede askeri amaçlı kullanılan drone'lar ayrı tutuldu. Yani, hobi veya ticari amaçla kullanılan drone'lara ek vergi zorunluluğu var.