25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.10.2022 09:27 | Son Güncelleme: 31.10.2022 09:33

Çin'deki Apple fabrikasında çalışan işçiler karantinadan firar etti

Çin'de Covid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alınan ve kapalı devre üretime geçen 300 bin kişinin çalıştığı Apple fabrikasından firarlar başladı
Çin'deki Apple fabrikasında çalışan işçiler karantinadan firar etti

Çin'de Apple'ın akıllı telefonu iPhone'ların üretildiği en büyük tesislerden olan, Tayvanlı Foxconn şirketinin Hınan eyaletindeki fabrikasında karantina tedbirleri devam ediyor. 300 bin kişinin çalıştığı fabrikada ekim ayının başından beri kapı devre üretim yapılıyor. Gıda ve sağlık bakımlarının yeterli olmadığı tesiste, işçilerin duvardan atlayarak kaçmaya çalıştı.

İnternette yayılan görüntülerde, yaklaşık 10 işçinin fabrikayı çevreleyen duvar ve çitleri aşarak tesisten kaçtığı görülüyor. Fabrikada kaç kişide Covid saptandığı ise bilinmiyor.

"Yatakhanelerde kaos yaşanıyor"

Financial Times'a konuşan 22 yaşındaki Xia; tesiste kaldıkları yatakhanelerde tamamen kaos yaşandığın, üretim tesisinden duvarı atlayarak kaçtıklarını anlattı. Zhengzhou'daki üretim merkezi, dünyanın en büyük iPhone fabrikası. Apple CEO'su Tim Cook 2012 yılında tesisi ziyaret ederek çalışanlarla görüşmüştü.

"Çıkmak isteyenleri engellemeyeceğiz"

Geçtiğimiz hafta Çin'in Henan bölgesinin merkezi olan Zhengzhou kentinde 167 Covid-19 vakası görüldü. Bu sayı geçen haftaki vaka sayısının 97 fazlası. 10 milyon nüfuslu şehir söz konusu vakalar nedeniyle kısmi olarak karantina altına alındı. Tayvan merkezli Foxconn şirketi ise tesisten çıkmak isteyen işçilerin engellenmeyeceğini açıkladı.