28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.09.2023 21:55 | Son Güncelleme: 11.09.2023 21:55

Çin'den yuan'a karşı işlem açanlara kritik uyarı

Pekin yönetimi, Çin’in yerel para birimi renminbinin değer kaybına yönelik işlem açanlara karşı güçlü bir uyarıda bulundu ve vaktinden önce bir dizi olumlu kredi verisi yayımlayarak Çin para biriminin geçen hafta gördüğü 16 yılın en düşük seviyesinden toparlanmasını sağladı
Çin'den yuan'a karşı işlem açanlara kritik uyarı

Çin Merkez Bankası'ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada yetkililerin renminbi döviz kurunu makul düzeyde istikrarlı bir seviyede tutabilecek araçlara sahip olduğu ve bu konuda kendine güvendiği belirtildi. Para birimi Pazartesi günü dolar karşısında yüzde 1’e varan yükseliş yaşarken gün içi en yüksek seviyesi olarak 7,2698 remninbiyi gördü.

Bloomberg'in haberine göre Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, Çin ekonomisinin ivme kazanmaya çalıştığı bir dönemde iç açıcı olmayan bir dizi verinin etkisiyle para biriminin dolar karşısında zayıflayacağına dair işlemlere değinilerek, “Tek taraflı spekülasyonları kararlı bir şekilde düzelterek harekete geçeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Kamu bankalarından güçlü alım

Yatırımcılar, Çin Merkez Bankası’nın kullandığı dilin alışılandan çok daha güçlü olduğunu ve bu yıl açık piyasadan alımlar yoluyla Çin para birimini sıklıkla destekleyen kamu bankalarının Pazartesi günü renminbiyi daha yoğun şekilde satın aldığını kaydetti.

Şanghay merkezli bir Döviz yatırımcısı konuyla ilgili, “Merkez Bankası bu kez gücünü gösterdi ve gerçek bir fark yarattı” değerlendirmesinde bulundu. ABD para biriminin değerini emsallerine karşı ölçen dolar endeksi Pazartesi günü Asya piyasalarında yüzde 0,3 gerilerken renminbinin artışı diğer para birimlerinin dolar karşısındaki kazanımlarını geride bıraktı.

Öte yandan Pekin, hafta sonu açıklanan ve ülkenin Ağustos ayında deflasyondan kurtulduğunu gösteren olumlu ekonomik verilere dayanarak beklenenden daha iyi gelen kredi rakamlarını da yayımladı.

Kredi rakamlarında şaşırtan artış

Rakamlar Çin bankalarının verdiği yeni kredi miktarının Ağustos ayında, Temmuza ayındaki 345,9 milyar renminbi (47,4 milyar dolar) seviyesinden keskin bir artışla piyasa beklentilerini aşarak 1,36 trilyon renminbiye (186 milyar dolar) ulaştığını gösterdi.

Yeni renminbi kredilerinde yaşanan beklenti üstü artış öğleden sonraki işlem seansında alımlarda artışa neden gösterde CSI 300 Endeksi’nin yüzde 1,3’e kadar varan yükseliş yaşamasına ve seansı yüzde 0,7 yükselişle kapatmasına neden oldu. Morgan Stanley analistleri, güçlü kredi toparlanmasının yerel yönetim özel tahvil ihraçlarındaki artıştan kaynaklandığını söyledi.

Eylül'de kredi büyümesi 10-20 baz puan artabilir

Banka güçlü devlet tahvil ihracının devam etmesi ve ülke genelinde asgari ipotek faiz oranlarına ilişkin gerkliliklerin hafifletilmesiyle geniş kredi büyümesinin Eylül ayında 10 ile 20 baz puan daha artmasını beklediklerini duyurmuştu. Öte yandan Morgan Stanley kredi büyümesindeki iyileşmenin sürdürülebilirliğinin politika çabalarına bağlı olacağı konusunda uyarıda bulunarak, “borç deflasyon döngüsü riskinin önlenmesine yardımcı olmak için merkezi hükümet öncülüğünde daha güçlü mali teşviklerin gerekli olduğunun” altını çizdiler.

Credit Agricole Çin Başekonomisti Zhi Xiaojia da son hareketlerle ilgili yaptığı değerlendirmesinde, “Çin kredi verileri piyasa beklentisinden daha güçlü geldi ve Merkez Bankası’nın sürpriz faiz indirimleri, ipotek destekleri ve Ağustos ayında devlet tahvili ihracındaki hızlanma ile artan politika çabaları sayesinde kredi istikrarına dair bazı ilk emarelere işaret etti. Bu belirsizlik hala devam etse de en azından büyümenin bazı erken istikrar işaretleri gösterdiğine dair iyi bir sinyal” ifadelerini kullandı.