05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.09.2023 19:32 | Son Güncelleme: 11.09.2023 19:36

Morgan Stanley'nin Tesla raporu ses getirdi, otomotiv devinin hisselerinde sert yükseliş yaşandı

Morgan Stanley'nin Tesla'nın Dojo süper bilgisayarının robotaksi ve ağ hizmetlerinin daha hızlı benimsenmesi sayesinde şirketin piyasa değerine 600 milyar dolar kadar katkıda bulunabileceğini açıklamasının ardından Tesla hisselerinde sert yükseliş yaşandı
Morgan Stanley'nin Tesla raporu ses getirdi, otomotiv devinin hisselerinde sert yükseliş yaşandı

Morgan Stanley'den Adam Jonas ve Daniela M Haigian'ın da aralarında bulunduğu bir grup analist, Tesla'ya ait Dojo süper bilgisayarının, robotaksiler ve yazılım hizmetlerine girişini hızlandırmaya yardımcı olarak elektrikli otomobil üreticisinin piyasa değerinde yaklaşık 600 milyar dolarlık bir artış sağlayabileceğini söylemesinin ardından Tesla Pazartesi günü yüzde 6'lık bir ralli yaptı.

Reuters'ın haberine göre halihazırda dünyanın en değerli otomobil üreticisi olan Tesla, sürücüsüz otomobiller için yapay zeka (AI) modellerini eğitecek süper bilgisayarın (Dojo) üretimine Temmuz ayında başladı ve önümüzdeki yıl Dojo için 1 milyar dolardan fazla harcama yapmayı planlıyor.

Dojo, Tesla’nın sıfırdan yapay zeka makine öğrenimi ve daha özel olarak araç filosundan gelen video verilerini kullanarak analiz etmek için oluşturulmuş kendi özel süper bilgisayar platformu. Otomobil üreticisi, halihazırda dünyanın en güçlülerinden biri olan NVIDIA GPU tabanlı büyük bir süper bilgisayara sahip, ancak yeni Dojo özel yapım bilgisayar çipleri ve Tesla tarafından tasarlanan tüm altyapıyı kullanıyor

Morgan Stanley analistleri Pazar günü yayınladıkları bir notta Dojo'nun "sabit fiyatla araç satmanın çok ötesine geçen" yeni adreslenebilir pazarlar açabileceğini yazdı. Yayınlanan raporda, "Dojo, otomobillerin 'görmesine' ve 'tepki vermesine' yardımcı olabiliyorsa, başka hangi pazarlar açılabilir? Görsel verilere dayanarak gerçek zamanlı kararlar veren bir kameraya sahip uçtaki herhangi bir cihazı düşünün" ifadeleri dikkat çekti.

Ferrari mesajı

Morgan Stanley, Tesla'nın hisselerini "Ağrılığı Artır" seviyesine yükseltirken Ferrari'nin ABD'de listelenen hisselerini "en iyi seçim" olarak değiştirdi.

Morgan Stanley, Tesla'nın hisseleri için 12-18 aylık hedefini yüzde 60 artırarak 400 dolara yükseltti. Bu da tahminlere göre Dojo'nun elektrikli araç üreticisine yaklaşık 1,39 trilyon dolarlık bir piyasa değeri kazandıracağı anlamına geliyor. 

Hisselerde sert yükseliş

Analistlerin öngördüğü bu rakam, şirketin hisse senedinin Cuma günkü 248,5 dolarlık kapanışına göre Tesla'nın yaklaşık 789 milyar dolarlık piyasa değerinden yaklaşık yüzde 76 daha yüksek. Bu açıklama sonrası Tesla hisseleri haftanın ilk işlem günü yaklaşık yüzde 5,7 artışla 262,70 dolara yükseldi.

Jonas, Dojo'nun yazılım ve hizmetler alanında en fazla değeri yaratmasını bekliyor. Morgan Stanley, Tesla'nın ağ hizmetleri işi için gelir tahminini daha önce 157 milyar dolardan 2040 yılında 335 milyar dolara yükseltmişti. Jonas, birimin 2040 yılına kadar Tesla'nın temel kazançlarının yüzde 60'ından fazlasını oluşturmasını ve 2030'a göre neredeyse iki katına çıkmasını bekliyor.

Jonas, "Bu artış büyük ölçüde üçüncü taraf filo lisanslamasında gördüğümüz yeni fırsattan ve ARPU (Kullanıcı/birim başına ortalama aylık gelir) artışından kaynaklanıyor" dedi.