08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.06.2023 04:30 | Son Güncelleme: 02.06.2023 04:31

Ciner’in şirketi Londra’da halka açılıyor

Eti ve Kazan Soda ile ABD’de Şişecam ortaklığındaki soda şirketlerinin sahibi olan We Soda, 2022’de 1.8 milyar dolar ciro, 838 milyon dolar faaliyet kârı elde etti. Şirkete 7.5-8.5 milyar dolar değer biçiliyor
Ciner’in şirketi Londra’da halka açılıyor

Show TV, Habertürk ve BloombergHT kanallarının sahibi Turgay Ciner’in Londra merkezli We Soda (West East Soda) adlı soda külü üreten şirketi, Londra Borsası’nda yılın en büyük halka arzlarından birini yapmaya hazırlanıyor.

Başta Financial Times ve Bloomberg olmak üzere bazı kaynaklarda halka arz büyüklüğünün 7.5-8.5 milyar dolar arasında olacağı belirtilirken; Goldman Sachs, Deutsche Bank, Morgan Stanley, BNP Paribas gibi büyük yatırım bankalarının danışmanlık ve hisse satışı için Ciner Grubu’yla temas halinde olduğu belirtiliyor.

Financial Times’a konuşan We Soda CEO’su Alasdair Warren “Londra’yı seçmemizin nedeni Avrupa merkezli bir şirket olmamız. Şirketimiz buraya kayıtlı, kurucumuz da İngiltere’de yerleşik. Borsaya kote olmak için Londra çok uygun” dedi. Piyasa değerinin 7.5 milyar doları aşması halinde We Soda Londra Borsası endeksi FTSE 100’ün bileşenleri arasına girecek.

Ciner Grubu’nun soda işindeki varlığına bakmadan önce, pek çoğumuza yabancı olan bu sektörü anlatmak gerek:

Soda külü bazı kritik endüstriyel ürünlerin en önemli girdilerinden biri. Örneğin cam, deterjan, güneş enerjisi için kullanılan fotovoltaik paneller, elektrikli araçlarda kullanılan lityum piller…

We Soda’nın prezantasyonlarına göre soda külü yılda 63 milyon tonluk bir pazar. Bu da yılda 25 milyar dolarlık satış hacmine denk geliyor. Küresel büyüklüğü yıllık 185 milyar dolar olan cam sektörü soda külünün en büyük müşterisi.

Soda külü iki ayrı yolla üretiliyor. Biri, doğal bir kaynak olan trona madeninden, diğeri ise sentetik yöntemlerle. Sentetik üretim daha maliyetli. Bu nedenle küresel piyasalarda soda külü fiyatı sentetik ürünlerin maliyetine göre şekilleniyor. Trona madeninden soda üretimi ise daha ucuz bir yöntem. Fiyatı sentetik üretim belirlediği için, nadir bulunan tronaya sahip üreticiler yüksek bir faaliyet kar marjıyla çalışabiliyor.