26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2023 22:55 | Son Güncelleme: 12.04.2023 23:16

Credit Suisse kurtarma paketi İsviçre parlamentosu tarafından reddedildi

İsviçre Parlamentosu, hükümetin Credit Suisse'in UBS ile birleşmesi için 109 milyar İsviçre Frangı (120,82 milyar dolar) tutarındaki yardım teklifini reddederek, batan bankanın aceleyle düzenlenen kurtarılma kararını 'sembolik' bir parlamento onayından yoksun bıraktı
Credit Suisse kurtarma paketi İsviçre parlamentosu tarafından reddedildi

Üst meclis hükümetin kurtarma paketine katkısını onaylarken, parlamentonun alt ve büyük meclisi tekrar geri adım attı. Parlamentonun alt ve büyük meclisi Salı günü gece geç saatlerde yapılan bir oturumda önerileri reddetmiş ve üst meclisi Çarşamba günü tekrar toplandığında bir çözüm bulmaya zorlamıştı. Bir uzlaşma arayışında olan üst meclis ise Çarşamba sabahı düzenlemede bazı değişiklikler yaptı, ancak bu alt meclis milletvekillerini etkilemeye yetmedi. Bir önceki geceye benzer şekilde 71'e karşı 103 oyla reddedildi.

Reuters'ın haberine göre alt meclisteki oylamadan hemen önce konuşan Sosyal Demokratlar'ın eş başkanı Cedric Wermuth, partisinin finansmanı destekleyemeyeceğini söyledi.

Bu kararın Credit Suisse'in devrine bir etkisi yok

İsviçre Maliye Bakanlığı oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Bu kararın 19 Mart'ta kararlaştırılan Credit Suisse'in devralınması üzerinde hiçbir etkisi yoktur" dedi. Destek paketinin, konunun aciliyeti nedeniyle parlamentonun finans heyeti tarafından bağlayıcı bir şekilde onaylandığı belirtildi.

Anlaşmanın onaylanmasını destekleyen milletvekilleri İsviçre'nin imajına ilişkin endişelerini dile getirdi. Üst meclis olan Eyaletler Konseyi üyesi Eva Herzog oylamadan önce yaptığı açıklamada, "Ayrıntılı olarak ne karar verdiğimiz gerçekten önemli değil, ancak bu krediler reddedilirse gerçekten kötü bir sinyal göndermiş oluruz" dedi.

Olağanüstü hal yasasına başvuruldu

Geçtiğimiz ay bankanın rakibi UBS tarafından 3 milyar İsviçre Frangı karşılığında devralınması ve 250 milyar İsviçre Frangından fazla teminat ve destekle desteklenmesiyle gerçekleşen evlilik büyük eleştirilere neden oldu.

Hükümet, söz hakkı olmayan yaklaşık 250 milletvekilinin öfkesini dindirmek için İsviçre olağanüstü hal yasasına başvurdu. Parlamentonun üst kanadının bir üyesi olan Hansjoerg Knecht Salı günü yaptığı açıklamada, "Olağanüstü hal yasasının kullanımı son üç yılda beni rahatsız etmeye başlayan bir düzeye ulaştı" dedi.