08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.08.2023 15:03 | Son Güncelleme: 16.08.2023 15:35

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Merkez Bankası'nın faiz kararı olumlu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda, para politikalarına dair değerlendirmelerde bulundu. Merkez Bankası'nın kararının olumlu olduğunu belirten Yılmaz, enflasyonun düşürülmesi, cari açığın azaltılmasında başarıya ulaşacaklarına inancının tam olduğunu söyledi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Merkez Bankası'nın faiz kararı olumlu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası'nın faiz kararının olumlu olduğunu aktaran Yılmaz, "Makro ekonomik istikrarın sağlanması, enflasyonun düşürülmesi, cari açığın azaltılması mücadelesinde sizlerle başarıyı yakalayacağımız inancımız tamdır" ifadelerini kullandı. Yılmaz'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

  • Önümüzdeki süreçte Togg benzeri yeni fikir ve projelerle Türkiye Yüzyılı'na yakışır projeleri hayata geçireceğiz. Zorlu süreç ülkeler ve bölgeler düzeyinde arz ve talepleri bozmuştur. Bir yandan enerji ve emtia fiyatları artışı kaynaklı küresel enflasyon sorunu, tedarik zinciri bozulmalarıyla karşılaşılmıştır.
  • Sadece bu yıl bütçeden deprem için harcama 762 milyar liradır. Diğer kaynaklardan yapılan harcamaları dahil ederseniz daha büyük çıkıyor. 104 milyar dolarlık yük ortaya çıktı. Altyapı imar inşası, deprem bölgesinin sosyal ve ekonomik olarak yeniden ihyası inşası için yapılacaklar. Ne kadar büyük bir yükle karşı karşıya olduğumuzu takdir edersiniz.
  • Türkiye ilk çeyrekte yüzde 4 büyümeyi başarmıştır. Toplam istihdam Haziran'da 265 bin kişi artarak 31.7 milyon seviyesine ulaşmıştır.
  • Para politikası çerçevesinde miktarsal sıkılaştırmada bariz farklı uygulama yapılmaktadır. Merkez Bankası'nın faiz kararı olumlu. Tüketimde dengeli yapı öngörülürken üretimi destekleyici çerçeve oluşturulmaktadır.
  • Deprem harcamaları tek seferlik harcamalar. Bunlar bütçede yapısal bozulmaya yol açmıyor. Her yıl harcama gerektiren kalemler yapısal bozulmaya yol açıyor. Bütçemizin yapısını korumaya çalışıyoruz. Kamuda harcama anlamında da adımlar atmayı planlıyoruz.
  • Gelirlerimizi artırırken harcamalarımız disipline ediyoruz. İsraf dediğimiz şey kaynakları verimsiz kullanmaktır. Tasarruf kaynak kullanmamak değil verimli kullanmaktır.
  • Makro ekonomik istikrarın sağlanması, enflasyonun düşürülmesi, cari açığın azaltılması mücadelesinde sizlerle başarıyı yakalayacağımız inancımız tamdır.
  • Yatırım ve üretimde verimlilik için daha fazla yurt dışı pazara ulaşmak için ihtiyacınız olan sonuç odaklı politikalarla yanınızda olacağız. Her birinizin potansiyelini geçmiş başarılarınızı biliyoruz. Yerelden kalkınmanın yanında dünyanın her köşesinde bayrak gibi güven duyulan Türk özel sektörünü temsil ettiğinizi biliyoruz.