06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2022 04:30 | Son Güncelleme: 02.04.2022 16:52

Doğuş, restoran zinciri D.ream’den yüzde 20 hisse daha satıyor

Nusr-Et, Zuma, Coya, Roka gibi 210 lüks restoran işleten D.ream International’in toplam değerinin 1.2-1.5 milyar dolar arasında olması bekleniyor
Doğuş, restoran zinciri D.ream’den yüzde 20 hisse daha satıyor

Geçtiğimiz yıllarda bankalara olan borçlarını yeniden yapılandıran, bununla da kalmayıp varlık satışı yoluyla borçluluk oranlarını daha makul düzeylere çekmeye çalışan Doğuş Grubu yeni bir satış hazırlıklığında. 

Grup, yeme-içme sektöründeki şirketlerinin büyük bölümünü çatısı altında bulunduran Hollanda merkezli D.ream Investment BV adlı şirketinden yüzde 20 hisse satışı için çeşitli yatırımcılarla görüşmelerini sürdürüyor. 

Oksijen’in edindiği bilgilere göre görüşmelerde D.ream International’ın toplam piyasa değeri 1.2 milyar dolar ile 1.5 milyar dolar arasındaki bir seviyede değerlendiriliyor. Satışın bu aralıkta gerçekleşmesi durumunda Doğuş Grubu 240 milyon dolar ile 300 milyon dolar arasında nakit elde etmiş olacak.

Doğuş Grubu, Nisan 2018’de D.ream International’in yüzde 17.34’ünü Singapur Devlet Fonu Temasek ve Londra merkezli varlık yönetim şirketi Metric Capital’e 200 milyon dolara satmıştı. Bu satış sonucu şirketin piyasa değeri 1 milyar 153 milyon dolar olarak tescil edilmişti.

D.ream International’in web sitesinde yer alan bilgilere göre şirketin Türkiye’de 150 restoranı bulunuyor. Yerli operasyonda 6 bin kişi çalışıyor. Türkiye dışında ise 11 ülkede 13 marka altında 60 restoranın işletmesi yapılıyor.

D.ream bünyesindeki markaları 5 gruba ayırıyor:

Azumi Group: Zuma, Roka, Inko Nito, Extra Oblix.

Coya Group: Coya

Nusr-et Group: Nusr-Et, Salt Bea Burger.

Paraguas Group: Amazónico, El Paraguas, Numa Pompilio, Ten Con Ten, Quintin, Aarde.

D.ream’in en önemli varlığı yüzde 51 hissesine sahip olduğu Nusr-Et zinciri. Bu zincirde toplam
26 restoran var. Londra, New York, Miami, Dubai’nin yanı sıra Ankara ve İstanbul’da da Nusr-Et şubeleri faaliyet gösteriyor. Salt Bea Burger’un ise İstanbul’da 6, Londra, New York ve Dubai’de birir olmak üzere 9 şubesi var.

D.ream’in yüzde 50’sine sahip olduğu lokomotif markalardan Zuma’nın, aralarında Londra, New York, Roma, Miami ve Bodrum’un da bulunduğu 15 gözde yerde restoranları bulunuyor. 

Oldukça gözde restoranlardan Roka ise sadece Londra’nın en zengin semtlerinden Mayfair’de faaliyette.

Latin mutfağı üzerine çalışan Paraguas Group’un yoğun faaliyet gösterdiği kent ise Madrid. Şirket bu zincirin de yüzde 40’ına sahip.