Dolar endeksi önceki seanstaki yükselişin ardından 99,6 seviyesinde dengelenirken, yatırımcılar bölgedeki gelişmeleri yakından izliyor. Washington yönetiminin çatışmayı sona erdirmeye yönelik diplomatik temasları sürse de, taraflar arasında net bir uzlaşma sinyali henüz gelmiş değil.
ABD’nin Pakistan aracılığıyla İran’a 15 maddelik bir plan ilettiği belirtilirken, Tahran yönetimi bu teklifi değerlendirdiğini ancak Washington ile doğrudan görüşmeye sıcak bakmadığını açıkladı. İran’ın, buna karşılık Hürmüz Boğazı üzerinde kontrolü güçlendirmeyi hedefleyen alternatif bir plan üzerinde durduğu ifade ediliyor.
Jeopolitik risklerin enerji arzına yönelik endişeleri artırması, petrol fiyatlarını yukarı çekerken küresel enflasyon baskısını da güçlendiriyor. Bu tablo, ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmekte daha temkinli davranacağı beklentisini destekleyerek doları güçlü tutuyor.
Yurt içinde ise kurdaki yukarı yönlü hareket sürüyor. Dolar/TL yeni güne 44,32 seviyelerinde başlarken gün içinde 44,37’ye kadar yükseldi. Kur, sabah saatlerinde 44,36 bandında işlem görüyor.
Euro/TL tarafında da benzer bir görünüm hâkim. Euro kuru 51,5–51,7 lira aralığında dalgalanırken, uluslararası piyasalarda euro/dolar paritesi 1,15 seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürüyor.
Piyasalarda gözler şimdi ABD’den gelecek haftalık işsizlik başvuruları verisinde. Verinin, iş gücü piyasasının gücüne ilişkin vereceği sinyallerin doların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
Kaynak: Gazete Oksijen

