10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.08.2023 19:59 | Son Güncelleme: 01.08.2023 20:15

Dünya genelinde üretim yavaşlıyor: Çin'deki zayıf görünüm küresel ekonomiyi tehdit ediyor

Salı günü yapılan özel anketlere göre küresel fabrika faaliyetleri Temmuz ayında da gerilemeye devam etti. Bu durum yavaşlayan büyüme ve Çin'deki zayıflığın dünya ekonomisine zarar verdiğinin bir işareti olsa da Amerika kıtasındaki tablo diğer bölgelere kıyasla daha umut verici görünüyor
Dünya genelinde üretim yavaşlıyor: Çin'deki zayıf görünüm küresel ekonomiyi tehdit ediyor

Kriz, enflasyonu uzak tutmak için agresif para politikası sıkılaştırma döngülerine girişen ve aynı zamanda potansiyel durgunlukları önlemeye çalışan politika yapıcılar için bir ikilem yarattı.

Faaliyetlerde daralma sinyali

S&P Global'in dünya çapındaki imalat faaliyeti göstergesi Temmuz ayında 48,7'de sabit kalarak Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyeye inerken, fabrika üretimi ve yeni sipariş alt endekslerinin her ikisi de altı ayın en düşük seviyelerine geriledi. 50'nin altındaki değerler faaliyetlerde daralmaya işaret ediyor.

Reuters'ın haberine göre Euro Bölgesi'nin tamamını kapsayan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), fabrikaların fiyatlarını keskin bir şekilde düşürmesine rağmen talebin azalması nedeniyle imalat faaliyetlerinin Temmuz ayında COVID-19'un dünya üzerindeki hakimiyetini pekiştirmesinden bu yana en hızlı şekilde daraldığını gösterdi.

Almanya, Fransa ve İtalya zayıf görünüyor

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da kayda değer bir zayıflık görülürken, Euro bölgesinin ikinci ve üçüncü büyük ekonomileri olan Fransa ve İtalya'da da Haziran ayından bu yana belirgin kötüleşmeler kaydedildi.

S&P Global tarafından derlenen HCOB'nin nihai Euro bölgesi imalat PMI değeri, Haziran ayındaki 43,4'ten Temmuz ayında 42,7'ye gerileyerek Mayıs 2020'den bu yana en düşük değerini aldı. Perşembe günü açıklanacak olan bileşik PMI endeksini besleyen ve ekonomik sağlığın iyi bir göstergesi olarak görülen üretimi ölçen endeks, 44,2'den 42,7'ye düşerek üç yıldan uzun bir süredir görülmeyen düşük bir seviyeye geriledi.

Veriler, Almanya'da imalat sektöründeki gerilemenin üçüncü çeyreğin başında mal üreticilerinin yeni siparişlerde daha keskin düşüşler kaydetmesiyle derinleştiğini gösterdi. Bu arada, Fransa'nın fabrika sektörü Temmuz ayında daha da daraldı, ancak gerileme ilk tahmin edildiği kadar kötü değildi.

İmalat sektörü belirsizlikle karşı karşıya

Accenture küresel endüstri lideri Thomas Rinn, "Bugünkü PMI sonuçları, Euro bölgesi imalat sektörünün karşı karşıya olduğu belirsizliğin devam ettiğinin bir göstergesidir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Talep sarsıntılı bir dönemden geçiyor. Enflasyonun zincirleme etkileri, işgücü kıtlığı ve değişen müşteri tercihleri ile birlikte azalan üretim, işletmeler üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor"

İngiltere de hızla daraldı

Avrupa Birliği dışındaki İngiltere'de fabrika üretimi Temmuz ayında, zayıflayan fiyat baskılarına rağmen, yüksek faiz oranları ve azalan yeni siparişlerin etkisiyle son yedi ayın en hızlı daralmasını yaşadı.

Çin'deki kasvetli hava Uzak Doğu'yu esir aldı

Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Vietnam'da Temmuz ayında imalat faaliyetlerinin daraldığını gösteren anketler, durgun Çin talebinin bölge üzerinde yarattığı baskının altını çiziyor. Çin'in Caixin/S&P Global imalat PMI endeksi Haziran ayındaki 50,5 seviyesinden Temmuz ayında 49,2'ye gerileyerek analistlerin 50,3 olan tahminlerini ıskaladı ve Nisan ayından bu yana faaliyetlerdeki ilk düşüşe işaret etti.

Veriler hükümetin Pazartesi günü açıkladığı resmi PMI verileri ile aynı doğrultudaydı ve Çin'in COVID-19 sonrası toparlanmasında ivmeyi canlandırmak isteyen politika yapıcılar için zorlukları artırdı.

Fabrika faaliyetleri durgunlaşacak

Capital Economics'in gelişmekte olan Asya ekonomisti Shivaan Tandon, "İmalat PMI'ları geçen ay gelişmekte olan Asya'nın çoğunda daralma bölgesinde kaldı ve temel veriler ileride daha fazla zayıflığa işaret ediyor" dedi ve ekledi:

"Düşen yeni siparişler, kasvetli istihdam beklentileri ve yüksek stok seviyeleri önümüzdeki aylarda fabrika faaliyetlerinin durgunlaşacağına işaret ediyor"

Güney Kore sınırda kaldı

Japonya'nın nihai au Jibun Bank PMI değeri, zayıf yurtiçi ve yurtdışı talep nedeniyle Haziran ayındaki 49,8 seviyesinden Temmuz ayında 49,6'ya geriledi. S&P Global tarafından yapılan bir ankete göre, Güney Kore'nin PMI değeri Haziran ayındaki 47,8 seviyesinden Temmuz ayında 49,4'e yükseldi ancak 50 eşik değerinin altında kaldı.

Anketlere göre Tayvan imalat PMI endeksi Haziran ayındaki 44,8 seviyesinden Temmuz ayında 44,1'e gerilerken, Vietnam endeksi 46,2'den 48,7'ye yükseldi. Hindistan'da imalat faaliyetlerindeki büyüme ikinci ay üst üste yavaşladı, ancak genişleme hızı sağlıklı kaldı ve beklentileri aştı.

Çin'in yavaşlaması görünümü gölgelese de Asya, küresel ekonomideki birkaç parlak nokta arasında yer alıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Temmuz ayında yayınladığı revize tahminlerde, gelişmekte olan Asya'nın ekonomik büyümesinin 2022'de yüzde 4,5'ten bu yıl yüzde 5,3'e yükseleceğini öngördü. IMF, Çin ekonomisinin 2022'deki yüzde 3,0'lük artışın ardından bu yıl yüzde 5,2 büyümesini bekliyor.

En istikrarlı Amerika görünüyor

Asya ve Avrupa'nın aksine, ABD, Kanada, Brezilya ve Meksika'daki fabrika faaliyetleri daha istikrarlıydı. Hatta Meksika'daki faaliyetler, daha geniş çaplı gerileme eğilimini tersine çevirerek hem üretim hem de yeni siparişlerde görülen iyileşmelerle son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu arada, ABD imalatının yeni siparişlerdeki kademeli iyileşme sayesinde daha zayıf seviyelerde istikrar kazandığı görüldü, ancak fabrika istihdamı son üç yılın en düşük seviyesine gerileyerek işten çıkarmaların hızlandığına işaret etti.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) Salı günü yaptığı açıklamada imalat PMI endeksinin Haziran ayındaki 46,0 seviyesinden geçen ay 46,4'e yükselerek Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeye indiğini kaydetti. Bu, dokuzuncu ay üst üste daralma oldu.

Kanada ve Brezilya'daki PMI göstergelerinin her ikisi de 50 sınırına yaklaştı. Kanada'nın PMI değeri 49,6 olarak gerçekleşirken, üretim Şubat ayından bu yana en yüksek oranda mütevazı bir şekilde genişledi. Brezilya'da ise faaliyetler dokuzuncu ay üst üste daraldı, ancak ülkenin PMI değeri 47,8 ile Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.