01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.10.2022 15:13 | Son Güncelleme: 28.10.2022 15:18

Dünyada akıllı telefon satışları düştü, kazanan yine Apple oldu

Dünya çapındaki akıllı telefon satışlarında Samsung, Xiaomi, OPPO ve vivo düşüşe geçerken Apple yüzde 8 artış gösterdi
Dünyada akıllı telefon satışları düştü, kazanan yine Apple oldu

Araştırma firması Canalys’in yayınladığı bir raporda dünya çapındaki akıllı telefon sevkiyatlarının düştüğü belirtildi. Talep, bir önceki yıla göre 297,8 milyon adete düşerek yüzde 9 azaldı. 

Samsung, yüzde 8’lik düşüşe rağmen 64,1 milyon adet sevkiyatla birinciliğini korudu. İleri gelen iPhone tedarikçileri Tayvanlı Hon Hai Precision ve Pegatron’u içeren Apple ise bir önceki yıla göre yüzde 8 artış göstererek 53 milyon adet sevkiyat yaptı. Canalys, Pekin merkezli Xiaomi’nin 40,5 milyon sevkiyatla yüzde 8 düşüş gösterdiğini söyledi. Yine Çin merkezli OPPO ve vivo, yüzde 20’nin üzerinde bir düşüş yaşamalarına rağmen dördüncü ve beşinci sırada yerlerini aldılar. 

Canalys analisti Runar Bjørhovde, Çinli milyarder Lei Jun’ün liderliğini üstlendiği Xiaomi’nin, iç pazardaki düşüşlerini dengelemek adına yenilenmiş bir ürün grubu ile küresel ölçekten faydalanmayı başardığını söyledi. Bjørhovde’ye göre OPPO ve vivo, Çin pazarındaki sıfır Covid-19 kısıtlamalarından kaynaklanan düşüşten hala büyük ölçüde etkileniyor. Ancak aynı zamanda her iki şirket de toparlanma belirtile göstermeye başladı. 

Bir diğer Canalys analisti Toby Zhu “4. çeyreğe girerken süregelen küresel aksaklıklar, satıcılar için bütün ekosistem portföylerinin performanslarını engelliyor. Son on yılın en kasvetli döneminin yönetimi, hangi satıcıların uzun vadede kendilerini güvence altına alacaklarını gösterecek” dedi.