BioNTech, Covid-19 aşılarına talebin gerilemesi nedeniyle 900 milyon euro’luk bir kayıp yaşadı. Financial Times’ın haberine göre aşıları Pfizer ile ortak üreten şirket, bu kaybın büyük kısmının pandemi sırasında satın alınan hammaddelerle ilgili olduğunu, özellikle aktif bileşenleri vücuda ileten lipidlerden kaynaklandığını açıkladı. 900 milyon eurol'uk zarar, şirketin hammadde stoklarındaki değer düşüklüğünden kaynaklanıyor. BioNTech ayrıca, diğer kayıpların da daha önceki Omicron türlerinden daha bulaşıcı olan XBB 1.5 (Kraken) varyantına uygun olarak geliştirilen aşılarla ilgili olduğunu belirtti.
Hisseleri Ağustos 2021'den bu yana yüzde 70 düştü
BioNTech'in hisseleri, Ağustos 2021'deki zirvelerinden bu yana yüzde 70'in üzerinde düştü ve 100 doların altına indi. Hisseler Kasım 2021’de 350 doların üzerini görmüştü. BioNTech’in piyasa değeri halen 24.8 milyar dolar. Kasım 21’de dünyanın en zengin 100 insanı arasına giren BioNTech kurucusu Uğur Şahin, şirket hisselerindeki değer kaybı nedeniyle Bloomberg Milyarderler Endeksi listesinden de düştü.
Öngörülemeyen talep etkisi
BioNTech, Pfizer ve Moderna gibi Covid aşı üreticileri, yatırımcıların aşılar için öngörülemeyen talepten endişe duymaları nedeniyle zor zamanlar geçiriyor. Yatırımcılar ayrıca şirketlerin pandemi gelirlerini nasıl harcamayı planladıklarına henüz ikna olmuş değiller. Leerink Partners analistleri, şu anda sezon boyunca "önemli bir talep artışı" olacağını varsaydıkları için, dördüncü çeyrekte tahminlerden düşük gelir riski olduğunu belirtti.
1 milyar dolarlık tasarruf hedefi
Pfizer’ın daha önce öngördüğü 67-70 milyar dolarlık yıllık ciro hedefinden uzaklaşacağına yönelik beklenti şirket hisselerini de olumsuz etkiliyor. ABD merkezli ilaç üreticisi 58-61 milyar dolar düzeyinde bir ciro beklediğini açıkladı. Pfizer, bu yıl Paxlovid gelirlerine ilişkin beklentiyi ABD’nin 4.2 milyar dolarlık ilacı iade etmesinin ardından 7 milyar dolar düşürdü. Şirket ayrıca Covid aşısından kaynaklanan gelirler için yıllık beklentisini 2 milyar dolar düşürdü. 1 milyar dolarlık tasarruf hedeflendiğini açıkladı. Envanter değer kayıpları ve diğer masraflarla da 900 milyon dolarlık bir kayıp ortaya çıkacağı belirtildi.
Diğer gelirlerde yüzde 8-10 artış beklentisi
Pfizer ve BioNTech her iki şirketin aşıdan elde ettiği brüt kârı yarı yarıya paylaşıyor. Pfizer'ın CEO'su Albert Bourla, Covid ilaçları dışında ürün portföyünün güçlü kaldığını ve şirketin geri kalan faaliyet alanlarındaki gelirlerinin yıllık yüzde 8 ila yüzde 10 arasında artmasını beklediğini söyledi