19 Mayıs 2025, Pazartesi
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 02.05.2025 16:04 | Son Güncelleme: 02.05.2025 16:10
Makaleyi sesli dinle • 0:00

Dyson’ın kurucusu James Dyson: Başarısızlıklarla dolu bir hayat yaşadım

James Dyson, WSJ’ye verdiği söyleşide bir ürünün ilk önce bir fikir olarak dünyaya geldiğini, bir projeye asla ‘Burada para var’ diye girmediklerini söyledi
Dyson’ın kurucusu James Dyson: Başarısızlıklarla dolu bir hayat yaşadım
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

James Dyson’ın keşiflerinin arkasında oldukça basit bir tema var: “Bir şey, başka bir şeye yol açar”.

Tekerlek yerine tek bir büyük top bulunan Ballbarrow adlı el arabasını geliştirirken, Dyson en başarılı ürünü olan torbasız elektrikli süpürgeyi icat etti. Elektrikli süpürgenin başarısında önemli rol oynayan siklonik teknoloji, şirketin daha geniş bir ürün yelpazesine girmesinin temelini oluşturdu.

Ancak şirketin 34 yıllık varlığında Dyson başarısızlıklar da yaşadı. Şirket, ticari olarak başarılı olmayacağını kabul ettiğinde elektrikli otomobil gibi bazı ürünlerden vazgeçti. WSJ’ye konuşan Dyson, “Pragmatik davranmam ve bunu yapmanın bizim için çok riskli olacağını söylemem gerekti. Bu üzücüydü çünkü yapmaktan büyük keyif alıyordum” dedi. Otomobil şimdi Wall Street Journal’ın gezdiği, şirketin Singapur’daki küresel merkez binasında yatıyor.

Ancak Dyson, bir mucit olarak başarısızlıklarından da keyif aldığını söylüyor: “Eğer bir şey çalışıyorsa daha az zorlayıcıdır, dolayısıyla pek de ilginç değildir. Eğer bir şeyler yanlış giderse ise neden öyle olduğunu öğrenmek istersiniz. Öğretici bir süreç olur”.

“Ben başarısızlıklarla dolu bir hayat yaşadım” diyen Dyson, “Okulda başarıyı öğreniriz fakat başarılı öğrencilere başarısızlığı nasıl atlatacağı anlatılmaz. Mezuniyetten sonra hayatta önemli olan çözümler bulmaktır. Kurulmasından bu yana Dyson 70 vakumlu süpürge modeli yarattı. Bugün 9 bin onaylanmış veya yanıt bekleyen patent başvurumuz var” diye konuştu.

Hangi ürünü üreteceğine nasıl karar verdiği sorulduğunda da Dyson, “Hep insanların işine yarayacak, kullanışlı olacak ve piyasadaki alternatiflerinden daha iyi performans gösterecek bir fikir bulmaya çalışırım. Ama fark ufak olmamalı, ciddi bir performans farkı yakalamalıyız. Yani ‘Biz bu alanda çok para var’ diye düşünmeyiz. Aklımızda bir fikir olur ve onu bir ürüne dönüştürürüz” dedi.