25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.03.2023 12:50 | Son Güncelleme: 22.03.2023 13:24

Ekonomide akıl oyunları oynamak: Fed'e ters psikoloji önerisi

Piyasalar Fed'in bugün açıklayacağı faiz kararına odaklandı. Powell, daha önce faizi bir süre daha artırmaya devam edeceklerini söyledi ancak eski Fed üyeleri, ters psikoloji uygulanmasını tavsiye ediyor
Ekonomide akıl oyunları oynamak: Fed'e ters psikoloji önerisi

ABD merkez bankasının bazı eski üyeleri, Fed'i genellik bebeklerin öfke nöbetlerini yatıştırmak için kullanılan ve modası geçmiş bir taktiği uygulamaları için teşvik ediyor: Ters psikoloji. Gerçekten de yorgun ebeveynlerin çocuklarını sebzelerini yemeye ya da oyuncaklarını toplamaya ikna etmek için kullandıkları strateji yakında küresel finans sistemi üzerinde kullanılabilir. 

Harvard ekonomisti ve Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nin eski başkanı Jason Furman'ın söylediğine göre, bu kurnazca strateji, Fed'in eski başkan yardımcılarından oluşan bir grup tarafından dolaylı olarak öneriliyor. Peki bu önerinin temelinde ne yatıyor? Forbes'un haberine göre faiz artırımlarına ara verilmesi, tüm mantığa aykırı bir şekilde, ekonominin kırılganlığı konusunda istemeden de olsa tehlike işaretleri uyandırarak finansal istikrarsızlığı artırabilir. Furman Twitter paylaşımında, "Hepsi de Fed'in eski Başkan Yardımcıları olan Larry Lindsey, Roger Ferguson, Bill Dudley ve Rich Clarida'nın, piyasanın bunu altta yatan durumun iyi olduğuna dair bir sinyal olarak algılayacağı için bir ara vermenin finansal istikrarsızlığı artıracağını savunduklarını gördüm" ifadelerini kullandı. 

Piyasanın böyle sinsi bir entrikanın kokusunu, ebeveynlerinin hilekarlıklarının kokusunu alan huysuz bir ergen gibi alacağı düşünülebilir. Yine de Furman, bu argümanla dördüncü kez karşılaşıldığında, haklılık olasılığını düşünmeden edemediğini itiraf etti. Ayrıca faiz artırımlarını ertelemenin piyasa beklentileri ile gelecekteki oranlar arasında başka bir kopukluk ve dolayısıyla daha fazla sorun yaratabileceği konusunda da uyardı.

Artırma olasılığı yüzde 83

Eğer Fed bu tavsiyeleri dikkate alırsa, sanki piyasalara nazikçe "Biliyor musunuz? Devam edin ve batın. Sorun değil. Gerçekten, bizim için sorun yok" demiş gibi görülebilir.  Bu noktada piyasa, inatçı bir çocuk gibi, sadece meydan okuyarak ralli yapmaya karar verebilir. Çoğu yatırımcı Fed'in tam da bunu yapacağını düşünüyor. CME Group verilerine göre, Salı günü itibariyle 25 puanlık bir artırım olasılığı yüzde 83'e yükseldi. Bir hafta önce yüzde 70'ti. Fed'in bu taktiği kullanıp kullanmayacağı bu akşam açıklanacak faiz kararıyla belli olacak.