08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.07.2024 10:02 | Son Güncelleme: 20.07.2024 10:28

Ekonomistler Moody’s Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükseltmesini değerlendirdi

Fitch ve Standard&Poor’s’un ardından bir kredi notu artışı da Moody’s’den geldi. Ekonomistler uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye’nin kredi notunu 2 basamak artırmasını değerlendirdi. Prof. Dr. Hakan Kara kararın pazartesi borsayı olumla etkileyeceğini söyledi
Ekonomistler Moody’s Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükseltmesini değerlendirdi

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükselterek B3'ten B1'e çekti, kredi notu görünümünü pozitif olarak korudu. Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu ilk defa iki kademe artırdığına dikkati çeken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Uyguladığımız program sayesinde ülke kredi notumuzu 11 yıl sonra yükselten Moody’s görünümü pozitif olarak korudu" değerlendirmesinde bulundu. Peki ama ekonomistler uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun kararını nasıl değerlendirdi. İşte öne çıkan analizlerden bazıları

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara: Moody's tarihimizde ilk kez iki not artırımı birden yaptı. İki kademe not artırımı Pazartesi borsayı ve diğer varlık fiyatlarını olumlu etkiler. Daha da önemlisi, bu gelişme sermaye girişlerinin kalitesini destekleyecektir. Zafer çığlıkları atacak bir durum yok, maçta 5-0 yenikken, 5-2 yapmaya benziyor. Sabırla hücuma devam etmeli ve bu arada gol yememeliyiz.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp: Moody's karar metninde muğlak kalan önemli bir husus var:

1) 2024 sonu enflasyon beklentisi %45 altı, 2025 sonu enflasyon beklentisi %30 olarak ifade edilmiş (Buraya kadar sorun yok)

2) Ücret ayarlamalarının beklenen enflasyona göre yapılması gerektiğinin altı çizilmiş. Peki ücret artışları hangi beklentiye göre yapılacak? Kendi tahminleri olan (ve piyasa katılımcılarının ortalamasını da temsil eden) %30 civarında mı, bunun yarısı kadar olan %14'luk TCMB beklentilerine göre mi, yoksa bunun kabaca üç katı olan hanehalkı beklentilerine göre mi?

3) Muhtemelen kastedilen TCMB'nin enflasyon beklentisi. Eğer öyleyse Moody's kendi inanmadığı TCMB enflasyon tahminine göre bir maaş düzenlemesi yapılmasını mı öneriyor? Bu durumda TCMB beklentilerinde yıl içinde yapılan yukarı yönlü revizyonlar ne olacak?

4) Enflasyonu çıpalamak için enflasyon hedefine göre ücret artışı yapmak teoride doğrudur. Ancak bunun ücretli kesimi mağdur etmemesi için verilen hedefin gerçekleşiyor olması gerekir.

 

Doç. Dr. Orhan Karaca: Moody's'in not artışıyla 3 kuruluştan aldığımız notlar 2020'deki seviyesine geri döndü. Ama şimdi gelir dağılımı daha bozuk ve yoksulluğun daha yaygın olduğu bir ülkemiz var. Üstelik kredi notumuz hala yatırım yapılabilir seviyenin çok altında. Bu macerayı niye yaşadık acaba?

Dr. İnanç Sözer: Türkiye ekonomisinde tarihte ilk defa 2 basamak not artırımı: Kusursuz Dengesizlik döneminden rasyonelleşmeye geçiş veya uçurumun kenarından dönmek bu olsa gerek! Dahası not görünümü pozitifte tutularak, negatif neredeyse hiçbir yorum içermeden bir dizi övgüler/olumlu yorumlar içeren oldukça "+" bir açıklama...


*Fitch ve S&P de not artırmıştı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu B'den B+' ya yükseltirken, not görünümünü durağan'dan pozitif'e çıkarmıştı.

Notun yükselmesinin Haziran 2023’ten beri uygulanan ve para politikasında önden yüklemeli sıkılaşma da dahil politikaların etkinliğini, makroekonomik ve dış kırılganlıklardaki azalmayı yansıttığı belirtilmişti.

Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise Mayıs yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltmişti. Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağı, cari açığın daralacağı, enflasyon ve dolarizasyonda düşüş öngörülmüştü.