24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.10.2022 10:49 | Son Güncelleme: 21.10.2022 11:10

Elon Musk, Twitter çalışanlarının yüzde 75'ini işten çıkarmayı planlıyor

Düşük performans gösteren çalışanları şirkette tutmanın bir anlamı olmadığını söyleyen Musk, Twitter’ın sahibi olduğu takdirde çalışan sayısını yüzde 75 azaltacak. Twitter çalışanları ise Musk’ın planladığı bu kesintilerin kullanıcıları rahatsız edici içeriklerle karşı karşıya bırakacağını savunuyor
Elon Musk, Twitter çalışanlarının yüzde 75'ini işten çıkarmayı planlıyor

Önümüzdeki aylarda Twitter’ın işgücünün büyük çapta kesintilere uğraması oldukça muhtemel. The Washington Post’un elde ettiği belgeler ve röportajlara göre şirketin sahibi kim olursa olsun, böyle bir değişiklik zararlı içerikleri denetleme ve veri güvenliği krizlerini önleme gücü üzerinde büyük ihtimalle önemli bir etki sahibi olacak. Elon Musk, şirketi satın alma anlaşmasında potansiyel yatırımcılara, Twitter’ın güncel 7 bin 500 çalışanının yaklaşık yüzde 75’ini işten çıkararak şirketi 2 binin biraz üzerinde bir kemik kadroya indirgemeyi planladığını söyledi.

Büyük kesintiler kapıda

Musk’un Twitter anlaşması başarısız olduğu taktirde de büyük kesintiler kapıda: Twitter’ın halihazırdaki yönetimi, önümüzdeki yılın sonuna kadar şirketin bordrosunu yaklaşık 800 milyon dolar kısmayı planladı. Kurumsal belgelere ve şirketin görüşmelerinden haberdar kişilerle yapılan röportajlara göre bu rakam, şirket işgücünün yaklaşık dörtte birinin işten ayrılması anlamına geliyor. Ayrıca şirket, günlük 200 milyondan fazla kullanıcı için sitenin çalışmasını sağlayan veri merkezleri de dahil olmak üzere altyapıda da büyük kesintiler yapmayı planladı.

Önceden bildirilmemiş olan bu kesintilerin boyutu, Twitter yetkililerinin neden Musk’a satış yapmaya bu kadar istekli olduklarını açıklar nitelikte. Her ne kadar düşmanca olsa da Musk’un 44 milyar dolarlık teklifi, mücadele içinde olan şirket için altın bir bilet demek. Bu para, yönetimin çalışanların moralini bozacak ve yanlış bilgilendirme, nefret söylemi ve spam ile mücadele etme kapasitesine zarar verecek zorlu açıklamalar yapmasına yardımcı olabilecek.

"Kesintiler akıl almaz nitelikte"

Bir zamanlar Twitter’ın spam ve sağlık ölçümlerinden sorumlu veri bilimcisi olan, şimdilerde ise içerik moderatörü girişimi Surge AI’nin CEO’su olarak görev yapan Edwin Chen, bu gibi işten çıkarmaların muhtemel etkilerinin anında milyonlarca kullanıcı tarafından hissedileceğini belirtti. Twitter’da gereğinden fazla çalışan olduğuna inandığını, ancak Musk’un öne sürdüğü rakamın akıl almaz olduğunu ve Twitter kullanıcılarını hacklenme ve rahatsız edici içeriklerle karşı karşıya kalma gibi risklere sokacağını söyledi.

"Musk ile görüşmeler iyi niyetle ilerliyor"

Twitter ve Musk’un önümüzdeki Cuma gününe kadar satın alma işlemlerini bitirmeleri bekleniyor. Görüşmeleri yakından takip eden ancak anonim kalmayı tercih eden kişilere göre işlemlerin sona ermesi, aylardır süregelen yasal savaşlardan sonra iyi niyetle ilerliyor. İşlemler bittiği takdirde Musk, Twitter’ın yeni sahibi olacak. Wedbush Securities’in mali analisti Dan Ives “Musk için işin kolay kısmı Twitter’ı satın almaktı, ancak zor kısım platformu düzeltmek olacak. Bunu tersine çevirmek üstün bir gayret istiyor” açıklamasında bulundu.

ValueEdge Advisors’ın başkan yardımcısı ve şirket yönetim uzmanı Nell Minow, Musk’un potansiyel yatırımcılara iddialı planlarını sattığını ancak tekliflerini uygularken zorluk yaşayacağını söyledi. “Musk, bu kesintileri yaptıktan sonra ne olacağını gösterebilmeli. Bu kesintilerin yerine ne koyacak? Yapay zeka mı?” diye ekledi. Şirket yöneticileri, genel toplantılarda çalışanlara acil işten çıkarma planlarının olmadığını defalarca kez ifade ettiler. Öte yandan Musk’a haziran ayında katıldığı bir genel toplantıda işten çıkarmalarla ilgili bir soru yöneltildiğinde düşük performansla çalışanların istihdamlarının devam etmesi için ortada bir sebep olmadığını söyledi. Musk, yatırımcılara platformun gelirini üç yılda iki katına, yine bu süreçte reklamları görüntüleyecek günlük kullanıcı sayısını da üç katına çıkarmayı planladığını söyledi. Fakat bu hedeflere nasıl ulaşacağıyla ilgili verdiği detaylar yetersizdi.