29 Mayıs 2025, Perşembe
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 28.02.2025 15:31 | Son Güncelleme: 28.02.2025 16:50

Erginbilgiç’in Rolls-Royce performansı göz kamaştırıyor: Hisseler 8 kat arttı

Rolls-Royce’un CEO’su olarak iki yılı geride bırakan Tufan Erginbilgiç, şirketi zirveye taşıyor. Bu alanda kilit hamleleriyse kârlı olmayan varlıkları terk etmek ve istihdamı azaltmak oldu. Bu yolda Elon Musk'ın uygulamalarıyla benzer çalışmalara da imza attı. Erginbilgiç, "Daha yeni başlıyor" diyor
Erginbilgiç’in Rolls-Royce performansı göz kamaştırıyor: Hisseler 8 kat arttı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Rolls-Royce CEO’su olduktan sonra, eski petrol şirketi yöneticisi olarak bu alandaki felaketlere göndermeyle şirketi ‘yanan bir platform’ olarak niteleyen Tufan Erginbilgiç, kısa sürede yanan platformu kurtarmayı başardı.

Bloomberg’ün analizine gore Erginbilgiç can çekişen sanayi ikonunu, düşük performans gösteren varlıkları satarak, kâr potansiyeli şüpheli alanlara enerji harcanmasından vazgeçerek, istihdamı azaltarak yükseğe taşımayı başardı.

Borsanın lokomotifleri arasında açık farkla önde

Havacılık motoru tedarikçisinin hisseleri yaklaşık sekiz kat artarak, borsanın yüksek değere sahip olan ve 'Blue Chip' olarak nitelendirilen şirketlerinden oluşan FTSE 100 Endeksi üyeleri arasında açık ara en büyük kazancı elde etti.

Erginbilgiç, daha çok şey olacağını söylüyor: “İyi bir ilerleme kaydettik ama henüz işimiz bitmedi.”

Kâr görünümünü yükselttikten, temettüyü yeniden düzenledikten ve 1 milyar sterlinlik (1,27 milyar dolar) hisse geri alımını başlattıktan sonra gazetecilere konuşan CEO, “Rolls-Royce'u daha önce hiç olmadığı bir yere götürüyoruz” ifadesini kullandı.

Performans tahminleri aşınca hisseler yüzde 17 arttı

Analistlerin tahminlerini aşan 2024 sonuçlarının ardından Rolls-Royce hisseleri yüzde 17’ye varan artışla rekor seviyeye erişti.

2023’ün başında görevi devralan Erginbilgiç’in hamlelerini Bloomberg şöyle özetliyor:

  • Yakın vadede sonuç vermesi muhtemel olmayan sürdürülebilirlik çabalarından vazgeçmek de dahil olmak üzere akıllıca kararlar aldı.
  • Elektrikli uçuşa adanmış bir bölümü sattı.
  • Yakıt hücreleri ve hava taksileri gibi gelişmiş hava hareketliliği araçları için geliştirme çabalarını durdurdu.
  • Bunun yanında yerel nükleer jeneratörlere yönelik girişimlerini sürdürdü.
  • Yenilenebilir havacılık yakıtıyla çalışabilen yeni bir uçak motoru geliştirmeye ve şirketi yeni nesil uçaklarla birlikte en büyük ticari uçak segmenti olan dar gövdeli motorlar pazarına geri döndürmeye yöneldi.

Bu cesur hamleyi ise 65 yaşındaki CEO şöyle anlatıyor: “Yapmaya çalıştığımız şey gerçekten rekabetçi, dayanıklı, büyüyen ve yüksek performanslı bir şirket yaratmaktı. Ve açıkçası Rolls-Royce hiçbir zaman bunların hiçbiri olmadı.”

Yönetimde Musk benzerliği

Erginbilgiç’in bu başarıda Elon Musk'ın tavrını sergilediği görülüyor: Bloomberg, Musk’ın kendi şirketlerindeki yaklaşımının ve ABD hükümetindeki DOGE verimlilik hamlesinin bir özelliği olan plansız harcamalara yer bırakmayan sıfır tabanlı bütçelemeyi başlattığını belirtiyor. Ayrıca 2500 kadar kişi de işten çıkarıldı.

Fakat zafer için erken: Şirket hâlâ pandemiye kadar uzanan tedarik zinciri sorunlarıyla boğuşuyor.

Rolls-Royce aynı zamanda Boeing’in 787 Dreamliner uçağına güç veren motorlarıyla ilgili bakım sorunlarıyla da mücadele ediyor ve bazı havayolu şirketlerini rotalarını iptal etmeye zorluyor. Şirket bu programdaki işlerini rakibi General Electric’e kaptırdı ve Erginbilgiç'in havayolu şirketlerine indirim sunma konusundaki sert tavrı satışların önünde bir engel oluşturuyor.